07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayva Ağacı
Ayva Ağacı Hakkında - Ayva Ağacı Resimleri - Ayva Ağacının Kullanılan Kısımları - Ayva Ağacı Faydaları
BULUNDUĞU YERLER:Memleketin her tarfında yetişir Vatanı Batı Asyadır
YAPISI:Çok fazla dallanan meyve ağacıdır 5 m kadar yükselebilir Yapraklar yumurta biçiminde, bütün kenarlı, kısa saplı, alt yüzü boz beyaz tabakalı, üst yüzü koyu yeşildir Çiçekler; birer adet halinde açık pembe, çanak taç 5 yapraklı, erkek organlar çok sayıdadır 5 evcikli alt yumurtalıklı, büyükçe çiçek tablasıyla sarılı, aşılandıktan sonra büyür ve yarı yalancı meyve haline gelir meyveler sarı, iri, paslı hav ile kaplı Mayıs ayında çiçek açar Balverici bitkidir
KULLANILAN KISIMLAR:Olgun meyve çekirdekleri Ayıklanan çekirdekler gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur %12 rutubete müsaade edilir Torbalara doldurularak paketlenir Kuru ve havadar binalarda korunur
KİMYEVİ TERKİBİ:Çekirdekler mühim miktarda helme (sümüklü) (metilleşmiş uron asitleri, uron asidi ve ksilozdan ibaret)li maddeler, amigdalin glikozidi, yağlı maddeler, proteinler, emulzin, taneneler, fosfor asidi vs ihtiva eder Olgun meyveler; şekerler, sepi maddeler, protopektinler, meyve asitleri ve eterik yağ ihtiva eder Meyve kabukları enanto-etil ve pelargonetil esteri, ayvanın karakteristik kokusu bundan ileri gelmektedir
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Meyveler kabız verici bir tesirdedir Çekirdekler; iltihaplanmaya karşı, ishal tedavisinde, ince bağırsak iltihaplarında, kan tükürme ve beyaz akıntıya karşı tatbik olunur
Ayva çekirdekleri; öksürük (özellikle çocuklarda), bronşit, nefes darlığı, mide ve onikibağırsağı ülseri vs de kullanılır Haricen; yanık, dudak çatlamaları, meme uçları çatlamaları, deri iltihapları vs de kompres olarak kullanılması tavsiye olunur Meyve kabuklarıhaşlamasından elde edilen mayi diş etlerinin kuvvetlenmesi için ağız çalkalamakta kullanılır Meyveler ince bağırsak iltihaplarında ve ishale karşı verilir Meyveleri saran hav’larda kan dindirici özellik vardır
KULLANILIŞI:Bütün çekirdeklerden 1 kahve kaşığı 300 gr kaynar suda 1 saat bekletilir, bal veya nöbet şekeri ile tatlandırılarak tüm öksürüklere karşı günde 4 defa birer kahve fincanı alınır
 
|
|
|