![]() |
Temel Doku - Değişmez Dokular |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Temel Doku - Değişmez Dokularparankima - parankimanın yapısı - parankimanın özellikleri - bitki parankimasıMeristematik dokudan meydana gelmiş, bölünebilme özelliğini kaybederek belli görevlere göre farklılaşarak oluşan dokular daimi dokulardır ![]() Kofulları çok sayıda ve büyük olup nükleusları küçüktür ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Temel doku (Parankima) 2) Koruyucu doku 3) Destek doku 4) İletim doku 5) Salgı doku 1) Temel Doku (Parankima): İnce selüloz çeperli canlı hücrelerin oluşturduğu dokudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a) Asimleme (özümleme) parankiması: Bu parankima kloroplast içerdiği için fotosentez işini üstlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) İletim parankiması: Özümleme yani fotosentez yapan dokularla iletim demetleri arasında bulunur ![]() ![]() ![]() c) Depo parankiması: Bitkinin kök, gövde, meyve ve tohum gibi organlarında bulunur ![]() ![]() ![]() d) Havalandırma parankiması (aerankima): Gaz alış verişi açısından daha zor koşullarda yaşayan bataklık ve su bitkilerinde geniş hücreler arası alanlara sahip pankimatik dokulardır ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|