Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deve, elması

Deve Elması

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Deve Elması

Deve Elması Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Deve Elması Hakkında - Deve Elması Faydaları - Deve Elması Yetiştiriciliği

DEVE ELMASI, BOĞA DİKENİ, ÇAKIR DİKEN

ERYNGIUM CAMPESTRE L

(Umbrelliferae- fam)

Bulunduğu Yerler: Memleketin dağlık bölgelerinde, mera ve ovalarda, seyrek çalılar arasında , işlenmemiş kuru otsuyerlerde yetişir

Yapısı: 40 cm ye kadar büyüyen , çok dallanan, dikenli ve bozyeşil renkte otsu bir bitkidir Dip yapraklar 3 parçalı olup ortadaki 2 veya 3 bölümlü, kenarları çok dikenli ve basittir Çiçekler; sıkı bir baş etrafında toplu olup alt kısmı dikenli yaprakçıklarda sarılıdır, soluk yeşil renktedir

Kullanılan Kısımlar: Yerüstü kısmı (haziran-Ağustos aylarında) çiçek açma zamanında toplanır Gölgede veya 50 derece ye kadar ısısı olan fırınlarda kurutulur Kuru bitki mavimtrak yeşil, kokusuz ve buruk bir tattadır %12 rutubete müsaade edilir Kökleri de kullanılır Bunlar erken ilkbaharda (Mart-Nisan) aylarında veya meyvelerin olgunlaşmasından sonra (Eylül-Ekim aylarında) çıkarılır Çıkarılan kökler yıkanır, sonra (kalın olanlar yarılır, gölgede veya 40 derece ye kadar sıcaklığı olan fırınlarda kurutulur % 12 rutubete müsaade edilir Torbalarda paketlenir Kuru ve havadar binalarda saklanır

Kimyevi Terkibi: eterik yağ, tanenler, saponinler ve henüz incelenmemiş maddeler

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Spazmolitik, antistpastik ve idrar söktürücü tesiri vardır Öksürürk (özellikle boğmaca, böbrek ve mesane yolları hastalıkları, cinsi iktidarsızlık, prostat bezi iltihabı vs, hastalıklarda kullanılır Göz iltihaplarına, diş ve orta kulak ağrılarına karşı kullanılması tavsiye edilir

Halk Tebabetinde dikeni toprak üstü ve toprak altı kısımları karın bölgesinde su toplanması idrar zorluğu, deri hastalıkları, verem solunum organlarında meyadana gelen cerahatlı nezleler, sıraci hastalığı vs ye tavsiye edilir Haricen, gözde iltihap, çapaklanma aydınlığa karşı aşırı hassasiyete karşı kompres halinde uygulanır

Kullanılışı: Saplardan 2 çorba kaşığı (veya köklerden 1 çorba kaşığı ) 0,5 lt suda 10 dk kaynatılır, süzüldükten sonra günde dört defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com