Gümüş Düğme |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gümüş DüğmeGümüş Düğme Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Gümüş Düğme Hakkında - Gümüş Düğme Faydaları - Gümüş Düğme Yetiştiriciliği (Tanacetum parthenium) Papatyagiller familyasındandırDiğer adları Koyungözü,Feverfew 20-60 cm boylarında , yuvarlak kesitli,dallara ayrılan yapıda, seyrek tütlü,yeşil gövdeli,güçlü kokulu, çok yıllık otsu bir bitkidirHoş kokulu parçalı yaprakları vardırdal uçlarında açan çiçeklerinin çevresindeki dilsi yaprakları beyaz, ortası sarıdırÇiçeğin ortasındaki sarı bölümün yassılığı onu diğer papatya türlerinden ayırmaya yararKüçük dar ve yassı kahverengi tohumları vardırTrakya’da Karadeniz’de ve Doğu Anadolu’da yetişir Serin yerlerde evlerde ve bahçelerde de yetiştirilirBitkiler arasında 30 cm lik aralık yeterlidir Çiçeklerin bileşiminde partenolitler, acı madde ve uçucu yağ bulunurÇiçekli dalların güçlendirici, uyarıcı, ateş düşürücü,adet getirici,böcek öldürücü;taze yapraklarınsa migreni geçirici etkileri vadır Bu etkileri elde etmek için çiçekli dallardan 20-50 gramı 1 litre suda kaynatılır, soğutulup,süzülerek günde iki üç kez birer bardak içilir lezzeti acı olduğundan bal ile tatlandırılır Adet getirmek için 3-4 gün önceden günde 3-4 bardak içilirMigreni geçirmek için bir ay kadar hergün 2-3 taze yaprak ekmek içine konarak yada balla ezilerek yenir Piyasada bitkiden yapılan 520 mg lık hazır ekstre bulunmakta olup bundan yemeklerle birlikte günde iki kapsül alınır |
|