Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
centiyane

Centiyane

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Centiyane

Centiyane Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Centiyane Hakkında - Centiyane Faydaları - Centiyane Yetiştiriciliği

(Gentiana lutea)

Kantarongiller familyasındandırDiğer adları sarı jansian, kral şamdanı, sarı afet, sarı gelin, küşat, büyük kantoron, defne yezit

75-120 cm boylarında kalın gövdeli, çok yıllık, köksaplı, otsu bir dağ bitkisidirYapraklar karşılıklı dizilişli mızraksı- yumurtamsı tabandakiler daha geniş 5-7 damarlı gri yeşil renklidirYaz aylarında üst yaprakların koltuklarından çıkan sarı çiçekler yoğun başak oluştururlar

Anayurdu Türkiye Balkanlar ve Orta AvrupadırAncak aşırı toplama yüzünden azalmıştır; Türkiyede nadir olarak Bursa Uludağ’da ve Ödemiş- Bozdağ’da bulunurÇok eski çağlardan beri bilinen ve kullanılan bir bitkidirBilimsel adınıda zaten savaşta aldığı yaraları iyileştirdiği için İlirya kralı Gentius’tan almıştır

4-5 yıllık bitkilerin kökleri topraktan çıkarılıp temizlenir ve kurutulur1-3 cm çapında 10-20 cm uzunluğunda silindirik parçalar halindedirÜzerinde ince sarı bir mantar tabakası bulunurBitkinin kendine özgü hoş kokusu vardır, önce tatlımsı ardından acı lezzetlidirKurutma önce güneşte sonra gölgede yapılmalıdırToz haline getirilecekse öğütülür yada demlemek için parçalar halinde bırakılır

Soyu sadece Türkiye’ den değil yeryüzünden de silinmek üzere olan bu tür yerine diğer “Gentiana” türlerinin toprak üstü kısımlarıda aynı sonuçları verdiği için onlara yönelmekte yarar vardırBu türler şunlardır:G Asclepiadea,Gcruciata,GolivieriBileşiminde yağ tanen , pektin, gentiopikrin gibi glikozitler bulunurSindirim sistemini uyarıcı ve düzenleyici, iştah açıcı, güçlendirici, ateş düşürücü, parazit düşürücü, iç temizleyici, alyuvar arttırıcı, yaraları iyileştirici özellikleri vardırHalsizlik yorgunluk, iştahsızlık, kansızlık, bağırsak parazitleri, nekahet,sıtma, verem,karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına , her türlü yaraya karşı kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com