Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kakule

Kakule

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kakule



Kakule Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Kakule Hakkında - Kakule Faydaları - Kakule Yetiştiriciliği

(Elettaria cardamomum)


Zencefilgiller familyasındandırDiğer adları hamame,küçük kakule,hil


3-5 metre boylarında, ancak parmak kalınlığında bir gövdesi olan, çok yıllık, otsu-çalımsı bir bitkidir


Anayurdu bilin-memekle birlikte Güney Hindistan, Tayland,Burma,Seylan,Japonya,Çin ve Malabar takım adalarında, daha çok bataklık alanlarda, kendiliğinden yetişirHindistan, Malamar takım adaları, Sri Lanka ve Guatemala’da tarımı yapılırİklim elveişli olmadığı için ülkemizde yetişmez


Eski Roma’dan bu yana sindirim kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü olarak halk hekimliğinde kullanılırÇin’de her derde deva olarak bilinirOsmanlı tıbbında da Salih bin Nasrullah (17yy) ve DrMehmet Nuri’den (19yy) kalan kayıtlarda adı geçmektedirSalih bin Nasrullah kakuleyle ilgili olarak şunları yazar:”Kalbe, ciğere, mideye kuvvet verir, kusmağı men eder




Çalının mızrak biçimli iri yapraklarının üst yüzleri koyu, alt yüzleri ipeksi,açık yeşildirMor damarlı beyaz dudakları olan 5 cm çapındaki yeşilimsi-sarı çiçeklerini seyrek salkımlar halinde ilkbahar yaz aylarında açar


Bitkinin 1-2 cm uzunluğunda kapsül şeklinde 3 gözlü üzerinde boyuna çizgiler bulunan meyveleri vardırBunlar tam olgunlaşmak üzereyken eylül-aralık aylarında toplanıp güneşte yada fırınlarda kurutulur


Gözlerde 1-2 mm boyunda , böbrek biçimli,buruşuk, kırmızımtırak-kahverengi yada kirli beyaz 8-15 adet tohum bulunurBaharat ve ecza olarak güçlü ve hoş kokuları olan bu tohumlar kullanılır


Bunlar öylece yenir yada öğütülüp suyla içilirBisküvi,ekmek,likör,şarap ve turşulara eklenirYakın Doğuda ve Arap ülkelerinde kakuleli kahve içilir


Bileşiminde sabit ve uçucu yağ , reçine,sineol,terpineol, mirsen,terpinil asetat, limonen, sabinen ve pinen bulunur


Kakule geleneksel Hint hekimliği olan Ayurveda ikdidarsızlığa, unutkanlığa, bedensel ve zihinsel yorgunluğa , çarpıntıya, sürekli bulantıya karşı kullanılmıştır


Çin’de neredeyse her derde deva sayılmıştır


Bitki tohumlarının gerçekten de iştah açıcı, uyarıcı,sindirim kolaylaştırıcı,gaz söktürücü,baş ve karın ağrılarını dindirici,güçlendirici,zihin açıcı etkileri vardır


Bu etkileri elde etmek için 20-50 gram kakule tohumu 1 litre suda kaynatılıp günde 2-3 bardak içilir


Yada 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı ezilmiş kakule tohumu konur, 10-15 dakika demlendikten sonra içilirGünde bu şekilde üç kez içmek gerekir


İştah açmak ve gaz gidermek için içilecekse, yemeklerden yarım saat öncesi tercih edilmelidir


Bir kapsülden çıkacak miktardaki kakule tohumu balla karıştırılarak her gün yenirse, sinir sistemini ve ileri yaşlarda görme gücünü koruyacağı kabul edilirSarımsak kokusu dahil, ağızdaki kötü kokuları gidermek için bir-iki kakule tohumu çiğnenir


Bu özelliğinden dolayı ABD den yayılarak çikletlerin yapımına girmeye başlamıştır


Dikkat hamile hanımlar kullanmamalıdır!

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.