07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayı Sarımsağı
Ayı Sarımsağı Hakkında - Ayı Sarımsağı Yetiştiriciliği - Ayı Sarımsağı Faydaları - Ayı Sarımsağı Kullanışı
BULUNDUĞU YERLER:Geniş yapraklı, gölgelik orman ve dağlarda, 1000 m kadar yükseklikte olan yerlerde bulunur
YAPISI:Çok yıllık otsu bitkidir 40 cm kadar yükseklikte sap 3 köşeli, sarımsak kokulu, yaprak dölyatağı ile kaideye sarılıdır Soğan eşkenar, zarla örtülüdür Yapraklar; 2 adet, sap kaidesinden çıkar, eliptik mızrak şeklinde, 5-20 cm kadar uzunluktadır Çiçekler beyaz, gözenekli yarımküre biçiminde, sap uçlarındaki siperlikte toplu haldedir
KULLANILAN KISIMLAR:Soğancıklar kullanılır Soğancıklar tohumların olgunlaşmasından sonra (Haziran-Ağustos aylarında) çıkarılır Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru soğan; sarımsak kokulu ve yakıcı tattadır Rutubet payı %16’dır Torbalarda paketlenir Gölgede, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
KİMYEVİ TERKİBİ:(vinilsulfid, alilsulfid vs ’den ibaret) eterik yağ, vitamin C, merkaptan izleri, iyod, bir aldehid, polisulfidler vs ihtiva eder
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Kuvvetli antimikrobik (bakterisid ve bakteriostatik), solucan düşürücü ve antiskleroz tesire sahiptir (Trihomanas vaginalis basillerinden ileri gelen) beyaz akıntı, ateroskleroz, yüksek tansiyon, solucanlar ve karaciğer ağrılarında kullanılır
Halk tababetinde;mide ağrıları, gaz, hıçkırık, çıban, uykusuzluk, nefes darlığı, sıtma, bronşit vs ’ye karşı kullanılır Taze soğancıklar lapa halinde dövülerek haricen;ezik, vuruk yaralara konur Beyaz akıntıyı yıkamada kullanılır Ayı sarımsağı saç dökülmesine ve romatizmaya karşı (deri oğuşturulur) etki eder 1/10 nisbetinde suyla haşlanırsa, solucanların düşürülmesinde vs kullanılır
KULLANILIŞI:Dövülmüş soğancıktan 1 kahve kaşığı 400 gr suda 1 saat bekletilir Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır veya 10 adet taze soğan iyice ezilerek 500 gr yoğurt ile karıştırlır Günde 3 defa yemeklerden sonra birer çorba kaşığı alınır
Halk tababeti; kültür sarımsağın (Allium sativum L ) toprak üstü ve altı kısımlarının aynı hastalıklara karşı kullanılmasını tavsiye eder

|
|
|