Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çalısı, süpürge

Süpürge Çalısı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Süpürge Çalısı

Süpürge Çalısı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Süpürge Çalısı Yetiştiriciliği - Süpürge Çalısı Hakkında

SÜPÜRGE ÇALISI

(Erica vulgaris yada Calluna v)

Fundağiller familyasındandırDiğer adı Süpürge otu

Gölge yerlerde 1 metre kurak yamaçlarda 30 cm boylanabilen genelde dik gövdeli yapraklarını dökmeyen çalımsı bir bitkidirSapsız küçük yaprakları morumsu gövdeye çapraz karşılıklı dizilmiştirBunlar en çok 25 mm boyunda 0,8 mm genişliğindedirSonbaharda yaprak koltuklarından tek tek çıkan ve topluca başak görünüşü alan çansı çiçekler pembe renklidirBunlar funda çiçeklerine benzer;farkı taçyaprakları örten çanak yaprakların büyük oluşudur

Trakya’da ve Karadeniz dağlarında sınırlı bölgelerde bulunurBitkinin taze sürgünleri ve tohumları başta kuşlar olmak üzere orman hayvanları için iyi bir besin kaynağıdır

Bitkiden süpürge , fırça,sepet yapılır,baraka yapımında bağlama maddesi olarak kullanılır

Süpürge çalısı halk hekimliğindede kullanılan bir bitkidir

Bileşiminde tanen şeker,uçucu yağ ile arbutin,erikolin glikozitleri bulunur

50 gram taze yada kurutulmuş çiçekli dal karışımı 1 litre kaynar suya atılıp 10-15 dakika bekletildikten sonra süzülüp günde 2-3 bardak içilirse idrar yollarını temizler,taş ve kumları düşürür,idrar arttırır,ishali giderirTaze dallar daha etkilidirAğrıyan bölgelere lapa olarak sürülür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com