Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çakşır, otu

Çakşır Otu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çakşır Otu

Çakşır Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çakşır Otu Hakkında - Çakşır Otu Faydaları - Çakşır Otu Yetiştiriciliği

(Ferula elaeochytris)

Maydonozgiller familyasındandırDiğer adları şeytan otu, hiltik, çağşır, çavşır

100-200 cm boylarında, parçalı yapraklı, kalın köklü, sarı çiçekli, çok yıllık, otsu bir bitkidirÇiçekleri uçlarındadırŞemsiye biçiminde toplu görünüşlüdürTürkiye’de Hatay, Adana, İçel illerinde yetişir

Bileşiminde nişasta, reçine, uçucu yağ, tanen, saponin, ve alkolit bulunurAntakya yöresinde kurutulmuş kökü toz haline getirilip balla karıştırılarak cinsel gücü arttırıcı olarak kullanılırYine aynı çevrede bu bitkinin kısırlığa iyi geldiğine onun yapraklarını yiyen keçilerin ikiz doğurduğuna inanılır

Anadolu’da 17 tür Ferula vardırBunlardan Fcommunis türüne Çakşır otu denildiği gibi Aş otu, şeytan teresi de denir ve 1-3 metre boylarındadırNisan-haziran aylarında sarı çiçekler açar

F orientalis Frigidula türleriyle birlikte yaprakları suda haşlanıp acı suyu süzüldükten sonra sebze olarak bazende içine yumurta kırılarak yenir

Ftinginata türü Mersin yöresinde yetişir,2 metre boylarındadırEtli ve parçalı yaprakları diptedirSarı renkli şemsiyemsi çiçekler dal uçlarında açarKöklerinin cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır

Fmeifolia türü Güney Anadolu’da bulunur ve cinsel gücü arttırıcı etkisiyle bilinir

Orta ve Dogu Anadolu dağlarında yetişen Frigidula türü 70-120 cm boylarında çok parçalı yapraklı sarı çiçekli, çok yıllık, otsu bir bitkidirVan çevresinde yaprakları otlu peynirin oluşumuna girer

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com