Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
karakavuk

Karakavuk

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Karakavuk

Karakavuk Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karakavuk Hakkında - Karakavuk Faydaları - Karakavuk Yetiştiriciliği

(Chondrilla juncea)

Papatyagiller familyasındandırDiğer adları gargavuk, karakavlık,çengel sakızı,sakızlık, çıtlık

30-130 cm boylarında tabandaki 15 cm uzunluğundaki bölümü tüylü , sık dallı, sert, yeşil gövdeli;altta parçalı rozet , yukarıda bütün nadiren dişli kenarlı küçük yaprakları olan ;haziran- eylül aylarında dal uçlarında tek yada 2-4 ü bir arada 8-10 mm çapında sarı çiçekleri açan ;etli koyu renk kazık köklü iki yada çok yıllık beyaz sütlü otsu bir bitkidir

Anayurdu Asya ve AvrupadırDünyanın pek çok yerinde 0-1500 metrelerde görülür

Avrupa ve Asya da 3-4 yıl yaşarken doğal düşmanlarının olmadığı Avustralya da 20 yıldan fazla yaşıyorSadece bir gün açık kalan çiçeklerden iki hafta sonunda toprağa 10-12 bin tohum dökülüyorBir yıllık bitkilerden yılda 300 olgun ve büyük bitkilerden 20 binden fazla tohumBu sepeple Amerika ve Avustralya da karakavuğa karşı biyolojik mücadele düşünülüyorABD’de 35 milyon hektarlık tarım alanı ve mera karakavuk istilası altındayken bitki Fransa’nın bazı bölgelerinde koruma altındadır

Eylül-nisan aylarında toplanan taze dalları salata olarak yenirKarahindibaya benzer acımsı hoşbir salata bu

Kök ve gövdedense sakız elde edilirBunun için bitki sökülür, dalları yere kökü havaya gelecek şekilde oturtulurKökten anında sızan süt 4-5 saat içinde güneşte sertleşip sakız kıvamına gelince toplanır

Karakavuğun sakızını çiğnemek mideyi rahatlatır, sindirimi kolaylaştırırAyrıca yaralara uygulanır

Özel Not:Tarlamızın fazla sürülmeyen sarp yamaçlarında bulunan ve büyüklerimizce hep bir yakınmayla anılan karakavugun yıllar sonra karşıma şifalı bir bitki ve leziz bir salata olarak çıkması ne ilğinçTarlamızın onun bolca bulunduğu palamut meşeleri ve menengiçlerle tarımı iyice zorlaşan sarp kesimi için “ sürmeye değmez” anlamında “ Karakavuğun içi” denirdi

Biz çocuklarsa karakavuklara gizli bir sevgisi vardıSakızına bayılırdık çünkü!O zamanlar ortalığı böyle hazır sakızlar kaplamamıştıMenengiçten sakız elde etmek çok güçtü üstelik onun sakızı şişirilip patlamazdı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com