Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
karaman, kimyonu

Karaman Kimyonu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karaman Kimyonu



Karaman Kimyonu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karaman Kimyonu Hakkında - Karaman Kimyonu Faydaları - Karaman Kimyonu Yetiştiriciliği

(Carum carvi)


Maydonozgiller familyasındandırDiğer adları frenk kimyonu, keraviye,ermeni kimyonu,nemse kimyonu,kimyon-u berri


20-100 cm boylarında narin dallara ayrılan yapıda kazık köklü, iki yıllık otsu bir bitkidirİnce uzun parçalı tüylü açık yeşil yaprakları ;mayıs-temmuz aylarında açan şemsiyemsi biçimli küçük sarımsı beyaz yada pembemsi çiçekleri vardırÇiçeklerin solup dökülmesiyle ortaya çıkan kapsüllerde 6 mm uzunluğunda ikişer tohum bulunur


Anayurdu Avrupa ve Batı Asya’dır200-2200 metre yüksekliklerde görülürTarihin eski dönemlerinden bu yana insanların ilğisini çekmiş bir bitkidirTaş devrinden kalan yemek kalıntılarında eski Mısır mezarlarında ipekyolu çevresinde bulunan hanlarda bu bitkiden parçalar ele geçirilmiştir


13 yy da Araplar bu bitkiyi cinsel güçlendirici yapımında kullanmışlardırBatıda aşıkların ayrılmalarını önlediği inancıyla aşk iksirlerinde kullanılmıştır


Shakespearein(1564-1616)IV Heny oyununda Karaman kimyonlu yemeklerden söz edilir


Almanyada her zaman sevilen bir bitki olmuştur


Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinin sulak çayırlarında kendiliğinden yetişir ama bizde tarımı yapılmazKırlarda ineklerin severek otladıkları bir bitkidir


Bahçelerde tarlada hatta bol güneş görmesi koşuluyla evlerde yetiştirilebilirİlkbahar sonu yada sonbahar başında toprakta açılan dizilere ekilir bitkiler filizlenip biraz büyüyünce 20 cm lik aralıklar halinde seyreltilir


Bitkinin taze yaprakları salata , çorba ve yemeklere , tohumlarıysa özellikle etli yemeklere serpilir;ikinci yılın sonbaharında topraktan çıkarılan kazık kökler temizlenip sebze olarak pişirilir


Bileşiminde sabit ve uçucu yağı uçucu yağın içinde de en çok karvol ve limonen bulunur


Bağırsak gazlarını önleyici iştah açıcı, uyarıcı, ishal kesici,adet ağrılarını azaltıcı, bronşit iyileştirici, emzikli annelerde süt arttırıcı etkileri vardır


Bunun için 50 gram tohum 1 litre suda kaynatılıp günde 3 bardak içilirYa da bir tatlı kaşığı frenk kimyonu tohumu tohumu ezilip bir bardak kaynar suya dökülüp 10-15 dakika dakika demlenip süzülerek içilirGünde 3 kez içilmesinde yarar vardır


Hazırlanan çaylarla gargara yapılması boğaz ağrılarını giderir, tohumların ağızda çiğnenmesi ağız kokusunu yok ederDikkat hamileler kullanmamalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.