Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hünnap

Hünnap

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hünnap

Hünnap Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Hünnap Hakkında - Hünnap Faydaları - Hünnap Yetiştiriciliği

Cehrigiller familyasındandırDiğer adları ünnap,innap,çiğde,çiyde

7-8 metre boylarında esmer kabuklu çok dallı, dikenli,küçük bir ağaç ve bu ağacın olgunlaştığında kırmızımsı kahverengi renge dönen meyveleridirAlmaşık dizilişli yaprakları 2,5-7 cm uzunluğunda yumurtamsı yada şeritsi ve üç damarlı iki küçük yaprakçıklıdırNisan – mayıs aylarında 3-6 tanesi bir arada küçük sarı çiçekler açar

15-3 cm uzunluğundaki igdemsi ondan azıcık iri parlak meyvelerinin içinde sivri uçlu sert bir tohum bulunurEylül ayında olgunlaşan meyveler çiğ olarak yenirTatlı uzaktan hurma lezzetini çağrıştıran lezzeti kendine özgüdürMeyvenin parlak kahverengi kabuğunun altındaki etli kısım açık yeşilimsi- sarı renklidir

Hünnap anayurdu Çinde 4 bin yıldır yetiştirilmektedirÜlkemizde Marmara Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir

Olgun meyvenin bileşiminde müsilaj, şeker,tanen,pektin,ve C vitamini ham meyvede iyotlu bileşikler yapraklarda uyuşturucu maddeler ve alkoloitler bulunur

Hünnabın öksürük kesici balgam söktürücü, kan temizleyici,,yumuşatıcı, kabızlık giderici etkileri vardır

Bunun için 100 gram kurutulmuş meyve 1 litre suda kaynatılır ve günde iki bardak içilir

Meyvenin çiğ yenmesi de benzer etkiler gösterir

Dalların kabukları ve yapraklarsa sindirim kolaylaştırıcı etki yapar

Evliya Çelebi Karabiga da çok hünnap yetiştiği ve bunların çok hünnap yiyip suyunu içtikleri için boğmacaya ve diğer boğaz hastalıklarına yakalanmadıklarını yazar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com