Karamuk |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
KaramukKaramuk Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karamuk Hakkında - Karamuk Faydaları - Karamuk Yetiştiriciliği (Berberis crataegima) Kadıntuzluğugiller familyasındandır ![]() Diğer adları karamuk dikeni,diken üzümü,ekşimen,karamık, kazımık,sarı çalı ![]() 2 metre boylanabilen , çok dikenli sarı çiçekli bir çalıdır Olgunlaşınca siyah renge bürünen meyveleri taze ve kurutulmuş olarak yenir Meyveleriyle yapılan tatlıya Sivas dolaylarında “Garaaş” denir;ayrıca şurubu, hoşafı yapılır![]() Yaprakları ekşi lezzet katması için çorbalara ve bulgur pilavına eklenir meyvelerin bileşiminde C vitamini, tanen ve malik-sitrik-tatrik gibi organik asitler bulunur ![]() Karamuğun tze kökleri , kabukları, meyveleri ve yaprakları şifalıdır Kabuk ve taze kökler sonbaharda, yapraklar mayıs-haziranda, meyveler eylülde toplanır En çok kullanılan kısım kök ve kabuklarıdır![]() 1 litre (5 bardak) kaynar su 20 gram kök ve kabuk üzerine dökülerek, 10-15 dakika demlenmeye bırakılır ya da doğrudan kaynatılır, süzülüp günde üç kez birer bardak içilir ![]() İştah açıcı, güçlendirici, ateş düşürücü, damar daraltıcı, kusmayı önleyici, safra artırıcı, kabızlık giderici ve bağırsak temizleyici etkileri vardır ![]() Karaciğeri güçlendirir, yüksek tansiyon, menepoz, adet, varis şikayetlerini ortadan kaldırır ![]() Aynı sıvıyla, mikrop öldürücü etkisi olduğu için, hafif göz rahatsızlıklarında, arpacıklarda da pansuman yapılır ![]() Dikkat, hamileler kullanmamalıdır! Şerif Karamuğu (Berberis Sherriffii):Uzakdoğu’da Tibet’in güneyinde bulunan 2 metre boylarındaki bu türün meyveleride çeşitli şekillerde tüketilir Bakteri yok ediciliğinin yanında tümör yok edici özelliğide söz konusudur Buradan hareketle kansere karşı umut bitkilerden biri olabilir![]() Kökünden sarı boyar madde elde edilir ![]() Bitkinin üretimi tohumla ve daldırmayla yapılır
|
|
|
|