Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kardelen

Kardelen

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kardelen

Kardelen Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Kardelen Hakkında - Kardelen Faydaları - Kardelen Yetiştiriciliği

(Galanthus nivalis)

Nergisgiller familyasındandır

Soğanlı, çok yıllık, otsu bir bitkidirDipten çıkan şerit biçimli mavimsi-yeşil yaprakları ocak-nisan aylarında 20 cm boylarındaki bir sap üzerinde açan çansı ve sarkık beyaz bir çiçeği vardır

Bilimsel adındaki “Galanthus” sözcüğü Yunancadaki”süt” ve “çiçek” sözcüklerinin bileşik halidir ve “ sütçiçeği””sütbeyaz” anlamları vardırKardelen çiçeğinin beyazlığına işaret eder:Tıpkı Türkçe adın kış sonu-bahar başında karı delip çıkmayı ifade ettiği gibi…

Kardelenin bir başka soğanlı çiçek olan Göl soğanından dış görünüş itibariyle ayrılan yanı: o çok çiçeklidir, kardelense tek çiçekli, her sapın ucunda ancak bir çiçek bulunurBatı, Kuzeybatı, Güneybatı, Güney ve İç Anadolu bölgelerinde, toprağın çok kuru olmadığı, yarı gölge yerlerde, ağaç ve çalı altlarında kendiliğinden yetişirDünya üzerinde bulunan 20 türünden 12’si Türkiye’de de bulunurKardelen ülkemizden ihraç edilen soğanlı bitkilerin başında gelir;ancak doğadan bilinçsizce ve aşırı söküme dikkat etmek gerekir

Tohumla ve soğanla çoğaltılan bir çiçektirSoğanlar açılan karıklara, 10-15 cm arayla ve 5-10 cm derine dikilirSoğanlar çiçeklenme dönemi sonrasında sökülür, temizlenip, kardeş soğanlar ayrılır, sonbaharda yeniden yerlerine dikilirBu işlem değilse üç yıl sonunda yapılmazsa, yavru soğanlarla aşırı kalabalıklaşma ve sonrasında zayıf çiçeklenme ortaya çıkarKardelen soğanında galantamin adlı bir glikozit bulunur

Kardelenin toprak üstü kısımlarının kalbi güçlendirici, s,indirim kolaylaştırıcı, adet söktürücü etkisi vardır

Yumrusu (soğan) lapa halinde çıbanların üzerine sarılır

Yumrudan elde edilen galantamin çocuk felcinde kas uyarıcı olarak kullanılır

Ancak dikkat, kusma ve ishalle kendini gösteren zehirlenmeye yol açacağı için hekim kontrolü olmadan rastgele içilmemelidir!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com