![]() |
Kolza |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() KolzaKolza Bitkisi Özellikleri Nelerdir - KolzaYetiştiriciliği - Kolza Hakkında KOLZA (Brassica napus spp ![]() Turpğiller familyasındandır ![]() 150 cm boylarında derinlere inen kazık kökleri mavimsi-yeşil derin parçalı yaprakları olan bir yıllık otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() İÖ 2000 yıllarına ait belgelerden o dönemde Hindistan’da bilindiği anlaşılmaktadadır ![]() ![]() Yemeklik ve yakıt yağı olarak kullanılan kolza yağından sabun, boya, ve deri sanayinde , ayrıca tıp alanında yararlanılır ![]() ![]() Erüsik asit oranı yüksek olduğu için 1977’de ekimi yasaklanan kolza, erüsik asitsiz türlerin geliştirilmesiyle 2002 yılı itibariyle zeytinyağı ve soya fasulyesiyle birlikte, T ![]() ![]() Kolzanın kışlık ve yazlık olmak üzere iki kez ekimi yapılabilir; kışlıklar 120-150 günde yazlıklar 100-120 günde hasada ulaşır ![]() ![]() Tohumlarında % 38-50 oranında yağ bulunan tarımı son derece kolay olan kolza gereken ilgiyi görürse ülkemizin yağ açığını kapatabilir ![]() Kolza küspesinde % 67 oranında protein bulunması nedeniyle hayvan yemi bal verici özellikte olduğu için aracılıktada değerlendirilir ![]() Bu arada bitkide bulunan linoleic asit vücudumuz için çok önemlidir, çünkü gövdemiz bunu kendisi üretmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oleik asitçe zengin olan kolza yağı , hafiflik , yüksek tutuşma sıcaklığı ve tortu bırakmama gibi üstün özellikler göstermesi nedeniyle , kızartmalık yağ olarak da değerlidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|