Prof. Dr. Sinsi
|
Su Kayağı
Su Kayağı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Su Kayağı Yetiştiriciliği - Su Kayağı Hakkında
SU KAZAYAĞI
(Sium sisarum)
Maydonozgiller familyasındandır
60-200 cm boylarında , çok yıllık otsu bir bitkidir İçi boş ,yuvarlak kesitli, dayanıklı gövdesi tabanda kırmızımsı üsste yeşildir Yaprakları dişli kenarlı sivri uçlu dar uzun karşılıklı yaprakçıklardan oluşur,uçta tek bir yaprakçık daha bulunur Beş taçyapapraklı beyaz çiçeklerden oluşan şemsiyemsi salkımlarını yaz aylarında açar 3 mm uzunluğunda hilal biçimli kahverengi tohumları vardır Bitkinin 10-13 cm uzunluğunda açık kahverengi ,dikdörtgen kesitli, hoş kokulu kazık kökleri onun orjinalitesidir
Bu kökler tarihten bu yana gelen çok sevilen sebze yemekleri arasında yer almıştır Eski Çin’den Roma’ya kıtalar arasında ticaret yapan kişiler aracılıgıyla getirilmiştir Roma imparatoru Tiberius bu bitkiden övgüyle söz etmiş,John Evelyn ve enfes bir kök sebzesi tüm damak tatlarına uygun
Kültür yoluyla üretimi mümkündür Tohumdan yada parçalanarak 30 cm aralıklarla dikilmesiyle yetiştirilir
Bitkinin yapraklarından taze sürgünlerinden köklerinden , kızartma buğulama tarzında yemekler yapılır Çin mutfağının sebze yemeklerine katılır
Türkiye’de de taze yapraklarıyla börek ve haşlanarak yemek yapılır
Bitkinin sindirim kolaylaştırıcı,idrar söktürücü etkileri vardır
|