Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beyaz, çöpleme

Beyaz Çöpleme

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Beyaz Çöpleme

Beyaz Çöpleme Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Beyaz Çöpleme Hakkında - Beyaz Çöpleme Faydaları - Beyaz Çöpleme Yetiştiriciliği

BEYAZ ÇÖPLEME

VERATRUM ALBUM L

Liliacea-fam)

BULUNDUĞU YERLER: Orman ve dağ kuşaklarında ve sulak çayırlarda yetişir

YAPISI: 1,5 m kadar yüksek gövdenin alt kısmı eski yaprak döl yataklarıyla sarılı, ince kıllarla kaplı, silindirik, çok yıllık otsu bir bitkidirKöksap kısa, kalın, kordon gibi pek çok yan kökleri vardırYapraklar büyük, alttakiler geniş eliptpk, yukarıdakiler mızrakımsı, bütün kenarlı, damarları yay şeklinde, pileli, üst kısmı çıplak, alt tarafı sık kıllı olup kaidesi ile gövdeyi sararÇiçekler sarı yeşil, damarlar koyu, salkım şeklindeki çiçek demeti geniş süpürgelikte toplu bulunurÇiçek sapı lifli ve çiçekten daha kısadırlarKenar yapraklar 6 adettirMeyve örgeni yumurta şeklindedirTemmuz-Ağustos aylarında çiçek açar

KULLANILAN KISIMLAR: Köksaplar kullanılırBunlar güzün (Ağustos, Ekim aylarında) saplar sararmaya başladığında veya erken ilkbaharda (Mart, Nisan aylarında) çıkarılır, temizlenir ve yıkanırGölgede veya 60 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru köksapın dış kısmı boz kahve, iç kısmı beyazımsı boz renkte, karakteristik şiddetli kokulu ve yakıcı acı tattadırBalya halinde veya kağıt-kenevir torbalarda paketlenirRutubet miktarı %12’dirKuru ve havadar binalarda muhafaza edilirToplama zamanında siyah çöpleme ile karıştırılmamalı, bunun çiçeklerinin rengi kırmızı kahvedir

KİMYEVİ TERKİBİ: Protoveratrin, germerin, iervin, psevdoiervin, rubiervin vs alkaloidler, protoveratrin ve germerin çok kuvvetli zehirli alkaloidlerdir, çözülme esnasında sirke, metil sirke ve veratro asidi verirlerReçine, şekerler, katı yağ, organik asidler, nişasta, veratramin acı glikozidi, psevdonervin ve veratrozin glikozidleri ihtiva eder

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR: Zayıflatıcı, sinirleri ve sinir merkezini tahriş edici, kan damarlarını genişletici, ağrılara sükunet verici tesirdedir

Köksaplae halk tababetinde yüksek kan tazyikine (yüksek yansiyon), yıpranmış sinirlere, kalp çarpıntısı, nüzül, ishal, boğmaca, bağırsak ve mide ağrıları, baş ağrısı, aşırı yorgunluk vs haricen; kepek ve saçların kuvvetlenmesine karşı kullanılırVeteriner hekimliğinde, hayvanların mide ağrılarına karşı kullanılır

KULLANILIŞI: Köksaptan 250 gr şarap sirkesi ve 250 gr su ile yarı kalıncaya kadar kaynatılırSaçların büyümesi ve kepeğe karşı gün aşırı başa sürülürDahilen ancak doktorun talimatı dahilinde alınır BİTKİ ZEHİRLİDİR!

Siyah çöpleme (Veratum nigrum L) halk tababetimizde kullanılırBunu köksapı haşlama suretiyle hayvanlarda gıcık ve başka asalaklara karşı kullanılırBu da ZEHİRLİ BİTKİDİR1

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com