07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İncir Ağacı
İncir Ağacı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - İncir Ağacı Hakkında - İncir Ağacı Faydaları - İncir Ağacı Yetiştiriciliği
İNCİR AĞACI, YEMİŞ AĞACI
FICUS CARICA L
(morceae-fam )
Bulunduğu Yerler: Sıcak ve kuru bölgelerde yetişir
Yapısı: Çok dallanan bodur ağaçtır 7-10 m kadar yüksek ağaç veya çalılıktır Yapraklar almaşık, iri, uzun saplı, deri 3-5 parçalı, mavi nüanslı koyu yeşil renktedir Bitki iki evlidir Erkek çiçekler 3-5 bölümlü çiçek demetidir ve 3-5 erkek organlıdır Dişilerde kenar yapraklar 5 bölümlü ve bir yumurtalıklıdır Çiçekler etli çiçek lojasında kapalı durumda, aşılandıktan ( ilkah) sonra büyürler Meyve etli, armut biçimide, parlak sarı ile menekşe kahve renkte yalancı meyvelerdir, asıl meyveler bunların içinde kapalı bulunurlar
Kullanılna Kısımlar: Yapraklar ve meyveler kullanılır Yapraklar çiçek açma zamanında ( haziran aynda) toplanır, Gölgede kurutulur Meyveler olgunlaştıktan sonra , bunlarda gölgede kurutulur Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
Kimyevi Terkibi: Eterik yağ ,katı yağ, şeker, tanenler, reçine, nişasta, meyve asidleri, pektin, vitamin A , B, C vesaire ihtiva eder
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: bitkinin yumuşatıcı ve antipastik te siri vardır İncir yaprakları halk tababetinde bürger damarlarının ağır hastalanması hastalığı, nefes darlığı, öksürük, mide ve bağırsak ağrıları vs; meyveler; öksürük bronşit, boğmaca, zayıflatıcı araç olarak kullanılması tavsiye olunur Haricen çıbanlar, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, diş etleri iltihabında lapa halinde; gebelik halinde beliren lekere karşı kompres; boğaz iltihabında gargara halinde kullanılır Bütün öksürüklere karşı kavrulmuş meyveler, kahve seklinde kullanılır
Kullanılışı : Yapraklardan 2 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır ve bir saat bekletilir Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır Aynı miktarda suda bir çorba kaşığı meyve 10 dk Kaynatılır ve aynı usulde içilir

|
|
|