Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
avrupa, çağda, reform, rönesans, yeni

Yeni Çağ'da Avrupa (Rönesans Ve Reform)

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yeni Çağ'da Avrupa (Rönesans Ve Reform)

İstanbul'un fethinden sonra 15 yüzyıl'ın ikinci yarısında İtalya yarımadasında sanat ve bilim dallarında büyük bir atılım yaşandı Rönesans (Yeniden doğuş') adı verilen bu hareket çağdaş Batı Avrupa ile klasik antikite arasındaki bağın tekrar kurulmasını sağladı Arap bilimi (özellikle matematik) alınmış, deneyselliğe geri dönülmüş, yaşamın önemi hakkında yoğunlaşılmış (örneğin Rönesans hümanizmi), matbaanın bulunmasıyla ve sanat, şiir ve mimari'de ortaya çıkan yeni tekniklerle bilgi yayılabilmiş, böylece köklü bir değişim başlamıştır Bu çağ uzun zamandır geriye düşmüş olan Avrupa'nın ticaret ve coğrafi keşiflerle yükselişinin öncüsü olmuştur İtalyan rönesansı bu dönemin başlangıcı olarak kabul edilir

Almanya'da Rönesans Hümanizm ile başladı Hollandalı Erasmus ve Alman Martin Luther dinsel konuları incelediler Martin Luther Hristiyanlıkta Protestanlık adı verilen Reform hareketini başlattı Fransa'daki Rönesans'a krallar öncülük etti Mimar Pierre Lescot en önemli Rönesans sanatçısıdır Fransız Jean Calvin Luther'in reformcu fikirlerini açıkça benimsediği için Paris'ten ayrılmak zorunda kaldı (1534) ve bir süre Strazburg ve Basel'de kaldıktan sonra 1541'de Cenevre'ye yerleşti ve Kalvinizm'i geliştirdi Alman sanatçı Albrecht Dürer dini tablolar yaptı İngiltere’de Shakespeare, İspanya’da Cervantes ünlü eserler yazdılar Rönesans’ın sonucunda Skolastik görüş (Kilisenin dar görüşü ) yıkıldı Yerine pozitif ( Bilimsel ) düşünce hakim oldu Reform hareketlerini hazırlamıştır Bilim ve teknikteki gelişmeler hızlanmıştır Avrupa’da sanattan zevk alan aydın (burjuva) sınıf ve halk sınıfı oluşmuştur Din adamlarının ve kilisenin halk üzerindeki otoritesi sarsılmıştır Avrupa’nın her yönden gelişmesine ve güçlenmesine öncülük etmiştir

Mona Lisa

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com