![]() |
Batum Antlaşması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Batum AntlaşmasıBatum Antlaşması Tarihi - Batum Antlaşması Hakkında - Azerbaycan Tarihi Batum Antlaşması 4 Haziran 1918'de Osmanlı Devleti ile Kasım 1917'deki Bolşevik ihtilalinden sonra Kafkasya'da kurulan devletlerle, yani Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan Cumhuriyeti ve Azerbaycan Milli Şurası arasında imzalanmıştır ![]() ![]() Üç Kafkas devleti, Osmanlı Devleti ile görüşmelere Maverâ-yı Kafkasya adı altında birlikte katılmış ancak konferans sırasındaki gelişmeler sonucunda ayrı ayrı antlaşmalar imzalanmıştır ![]() Antlaşmanın sonuçları ve gelişmeler Bu anlaşmaya itiraz eden Ermenistan Ordusu komutanı General Andranik Ozanyan, hükümette olan Taşnak partisinden istifa etmiş ve Dağlık Ermenistan Cumhuriyetini kurmuştur ![]() Bu olaydan sonra Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin bu anlaşma hükümlerine uymaması ve Azerbaycan Milli Şurası'nın Başkanı Mehmed Emin Resulzade'nin Kafkaslardaki Türk ve Müslüman halkına yönelik katliamların durdurulması için (antlaşmanın 4 ![]() ![]() ![]() Ancak 30 Ekim'de imzalanan Mondros Mütarekesi uyarınca Türk ordusu işgal ettiği Kafkasya topraklarını bırakarak 1914 sınırına geri çekildi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|