Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aegospotami, savaşı

Aegospotami Savaşı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aegospotami Savaşı

Aegospotami Savaşı Tarihi - Aegospotami Hakkında - Aegospotami Savaşı Sonuçları - Sparta Zaferi

Tarih MÖ 404

Bölge Gelibolu

Sonuç Sparta Zaferi

Taraflar

Sparta - Atina

Güçler

Bilinmiyor - 170+ gemi

Kayıplar

Çok az - 160+

(MÖ 405) tarihinde İkinci ya da Büyük Peleponnes Savaşı sırasında, Atinalıların Hellespont'tan geçen tahıl yolunu kesmeyi ümit eden Sparta'lı komutan Lysander (395), o zamanlar Yunanlıların müttefiki olan Hellespont şehri Lampsacus'u kuşatmış ve ele geçirmişti Amiral Conon (390) komutasındaki Atinalılar, bulabildikleri her türlü gemiyle bu saldırganlara karşı gelmek için denize açılmış, ancak onları savaşa sürükleme konusunda başarısız olmuşlardı Beş günlük bir hareketsizlikten sonra Atinalılar, Alcibades'in (450-404) yaptığı uyarıyı göz ardı ederek gemileriyle Aegospotami Nehri'nin döküldüğü yerin yakınlarındaki Gelibolu Yarımadası'na demir atmış ve büyük bir orduyla karaya çıkmışlardı Lysander'in filosu saldırarak ve yaklaşık 180 düşman gemisini (Conon 20 gemi ile kaçmayı başarmıştı) ele geçirerek Atina filosunu şaşırtmıştı Yaklaşık 4000 Atinalı esir öldürülmüştü Filosunu kaybeden ve tahıl yolu kapanan, müttefikleri (Sarmos dışında) ayaklanan ve limanı Lysander'in kuvvetleri tarafından kuşatılan Atinalılar çok tehlikeli bir duruma düşmüşlerdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com