Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arnavut, ligası

Arnavut Ligası

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arnavut Ligası

Arnavut Ligası Nedir - Arnavut Ligası Ordusu - Arnavut Ligası Hakkında - Arnavut

Arnavut Ligası ya da Lezha Ligası (siyasi birliği) 1444'te Arnavut ve Karadağ prensliklerinin Osmanlılar'a karşı oluşturdukları askeri savunma birliği Birliğin kurucusu Arnavut Kruya Prensi Gjergj Kastrioti (Skanderbeg)idi Birlik Venedik Cumhuriyeti tarafından da desteklendi

Mart 1444'te Skanderbeg o zaman Venedig hakimiyetindeki liman şehri Lezha (Alessio)'da bölgenin en önemli prenslikleri olan Thopia, Muzaka, Ballsha ve Crnojevic aileleriyle bu biliği kurdu Daha ufak diğer Kuzey Arnavut aşiretleri de bu birliğe katıldılar Osmanlılar'a karşı mücadele için kendi aralarındaki anlaşmazlıkları bir tarafa bıraktılar Skanderbeg birliğin komutanlığına seçildi Alınan siyasi kararlarda bütün birlik üyelerinin kabul etmesi şartı vardı

Savaş süreci

1444'te Skanderbeg Osmanlı ordusunu Torviol Ovası'nda yenmeyi başardı Bundan sonraki iki yılda da Arnavut Birliği Osmanlılara karşı savaşlar kazandı 1450'de Kruya'yı kuşatan Osmanlı birlikleri kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldılar 1451'de Skanderbeg Napoli Krallığı ile bir ittifak kurdu 1452'de Osmanlı ordusu Mokrica ve Meçadi'de Arnavut Birliği'ne yenildi 1453'teki İstanbul'un fethi üzerine Arnavutlar Napoli, Venedik, Papalık ve Macaristan Kralları'ndan maddi yardım almaya başladılar 1462'ye kadar Arnavutlar her yıl Osmanlı ordusunu püskürtüyor, ama ertesi yıl Osmanlılar tekrar aynı güçle tekrardan geliyorlardı 1460 ve 1463'te yapılan ateşkesler dışında Arnavut-Osmanlı savaşı hiç durmadan sürdü 1462'de Skanderbeg önemli bir şehir olan Ohrid'i almayı başardı

1466'da Kruya'nın ikinci kuşatması da Arnavut Birliği'nce engellendi Fakat aynı yıl Osmanlılar Shkumbin Vadisi'nde Elbasan Kalesi'ni kurmayı ve ilk kez Arnavutluk'ta kalıcı olmayı başardılar 1467'de Kruya'nın üçüncü kuşatması da Arnavut Birliği'nce engellendi

1468'e kadar Skanderbeg'in 10000 kişilik ordusu Osmanlı Orduları'nın sürekli saldırılarını başarıyla engellemeyi başardı

Arnavut savunması Osmanlı genişlemesinin İtalya ve Batı Avrupa'ya sıçramasını engelledi

1468'de Skanderbeg'in ölümüyle Lezha Liga'sı zayıflamaya başladı Venedik'in yardımıyla Kuzey Arnavutlar Osmanlılar'la mücadele etmeyi sürdürdüler, ancak Venedik yönetimindeki İşkodra 1479'da Osmanlılarca fetholunca Arnavut direnişi bitmese de zayıfladı Bundan sonra Arnavutluk Osmanlı hakimiytine girdi

Arnavut Lezha Birliği'nin üyeleri olan prensler

* Lek Dukagjin

* Pjetėr Shpata

* Gjergj Ballsha

* Karl Thopia

* Theodor Muzaka

* Stefan Crnojević

* Skanderbeg

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com