Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağımsızlık, estonya, savaşı

Estonya Bağımsızlık Savaşı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Estonya Bağımsızlık Savaşı

Estonya Bağımsızlık Savaşı Hakkında - Estonya Bağımsızlık Savaşı Nedenleri - Estonya Bağımsızlık Savaşı Sonuçları

Estonya Bağımsızlık Savaşı, Rus kontrolünde bulunan Estonya'nın, 28 Kasım 1917'de bağımsızlığını ilan ederek Sovyetlere karşı ayaklanıp başlattığı savaş Bu ayaklanmanın üzerine Sovyetler ülkeye ordu gönderdi Sovyetlerin Estonya'yı ilhak etmemesi için Almanlar Estonya'yı desteklediler Alman savunması altındaki Estonya, 24 Şubat 1918'de resmi olarak bağımsız oldu ve Brest-Litovsk Antlaşmasına göre Almanya, Sovyetlerin Baltık devletlerinden [1] vazgeçmesini sağladı

Ancak Almanya I Dünya Savaşı'ndan mağlup ayrılınca Rusya anlaşmayı feshetti ve Sovyet güçleri, Estonya'yı tekrar işgal ettiler Ruslar burada Estonya'lı milliyetçilerin büyük bir direnişiyle karşılaştılar, çünkü Estonyalılar Baltık denizindeki bir İngiliz Filosu tarafından kışkırtılıyorlardı Ancak Ocak 1919'da bağımsızlık yanlıları ülkeden atıldılar

Nikolai Yudenich önderliğinde daha sonra kurulan Bolşevik karşıtı ordu, Ekim 1919'da Petrograd'ı ele geçirmek için Rusya'ya doğru ilerlemeye başladı Bu ilerleyiş oldukça cesurca bir hamleydi Bunun üzerine Troçki zor durumda karma bir ordu [2] kurdu ve Yudenich'e karşılık verdi Zorlu çatışmalardan sonra Yudenich mağlup edildi fakat imzalanan Tartu Anlaşması ile geçici bir bağımsızlık kazandılar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com