Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alta, irmağı, savaşı

Alta İrmağı Savaşı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alta İrmağı Savaşı

Alta Irmağı Savaşı Nedenleri - Alta Irmağı Savaşı Tarihi - Alta Irmağı Savaşı Sonucu

Tarih 1068

Bölge Alta Irmağı, Dinyeper nehrinin bir kolu

Sonuç Kuman Zaferi

Taraflar

Kumanlar Kiev Knezliği

Alta nehri kenarında Kumanlar ve Kiev Knezliğinin karşı karşıya geldiği bu savaşta galip taraf kumanlar olmuştur Savaş sonrası Kiev Knezliğinde isyan çıkmış ve savaş sırasındaki liderleri olan 1 İziaslav tahttan indirilmiştir Bu savaş sonrası 1 İziaslav Polonya'ya kaçmıştır

Kıpçakların adı Rusların kroniklerinden Birinci Kronik'te 1055 civarında Polovtsy olarak geçer Kroniklerde Kiev Prensi Vsevolod ile barış anlaşmasına vardıklarından söz edilir Rus prensleri Vladimir ve Yaroslav tarafından inşaa edilmiş çit ve harfiyatları Kıpçakların sözde aştıkları için 1061 yılında Vsevolod komutasında bir ordu Kıpçakları durdurmak için hazırlanmış Fakat bu ordu yenilince 1 İziaslav'ın komutasında yeni bir ordu hazırlanmış ve Alta Nehri'nin kenarında çarpışma gerçekleşmiş Çarpışmada yenilen 1 İziaslav Kiev'e döndü Ayaklanan halkdan dolayı Polonya'ya kaçtı 1 İzislav'ın yerine tahta 1 İzislav'ın hapse soktuğu Polostklu Vseslav geçti Fakat 1069 yılında Polonya'nın desteğini alan 1 İzislav tekrar tahta oturdu

Bu savaştan sonraki 20 yıl içinde Kıpçaklar Ruslar ile sadece 1071 yılında küçük çapta bir muharebe yaptılar Ancak bu barış süreci Stugna Irmağı Savaşı ile sona ermiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com