Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayaklanması, nika

Nika Ayaklanması

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nika Ayaklanması

Nika Ayaklanması Nedenleri - Nika Ayaklanması Sonucu - Nika Ayaklanması 532

Nika Ayaklanması (Yunanca: Στάση του Νίκα) 532 yılında Kostantiniyye'de (günümüzde İstanbul) meydana gelen şehrin gördüğü en şiddetli ayaklanmadır Şehrin yarısı yanmış veya zarar görmüştür Onbinlerce insan hayatını kaybetmiştir

13 Ocak günü kalabalık ve öfkeli gruplar Hipodrom Meydanı'na (günümüzde Sultanahmet Meydanı)'na geldiler Hipodrom sarayın yanındaydı ve Justinian kalabalığı güvenli bir biçimde izleyebiliyordu Başlangıçtan itibaren kalabalık Justinian'a hakaretler etmeye başladı Günün sonunda, 22 yarışta kalabalık dini şarkılar söyleyerek saraya saldırmaya başladı Nika kelimesi kazan ve başar anlamlarına gelmektedir Daha sonraki beş gün içerisinde sarayda fiili bir kuşatma yaşandı Kargaşadan dolayı çıkan yangınlar kente büyük zarar verdi Özellikle şehrin önde gelen kilisesi Ayasofya zarar gördü Daha sonradan Justinian Ayasofya'yı yeniden inşa ettirmiştir

Kargaşanın sonunda imparator I Justinianos, ayaklanan 30000 kişiyi hipodromda toplayıp katlettirmiştir

• Saray ve hipodrom meydanının haritası

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com