Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bey, sökmen

Sökmen Bey İi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sökmen Bey İi

Sökmen Bey II

Ahlatşahlar da denilen Sökmenliler Devleti hükümdârı Babası İbrâhim Beydir Amcası Ahmed?in devlet idâresinde yetersizliği sebebiyle tahttan indirilmesi üzerine 1128?de başa geçti

Ahlatşahlar Beyliği, çocukluk dönemi hâriç, İkinci Sökmen Bey zamânında en iyi devresini yaşadı İkinci Sökmen bir ara Sasunlulara esir düştü ise de Artuklu Beyi Timurtaş?ın yardımıyla esâretten kurtuldu Musul Atabegi İmâdeddîn Zengi?nin ölümünden sonra, İkinci Sökmen, ona âit olan Hızan ve Mâden?i ele geçirdi Bu sırada Artuklu Beyi Kara Arslan, Malazgirt ve Tûtab şehirlerini Ahlatşâhlardan aldı Artuklulardan Necmeddîn Alp?in aracı olmasıyla, Kara Arslan ele geçirdiği yerleri geri verdi

1161 senesinde Gürcüler, Ani?yi ele geçirince, İkinci Sökmen, diğer Türk beyleriyle Gürcistan Seferine çıktı Bu seferde İkinci Sökmen, büyük bir hezîmete uğradı İki yıl sonra tekrar birleşen Türk beyleri, Gürcistan?a yeni bir sefer düzenlediler ve Gürcüleri yenilgiye uğrattılar İkinci Sökmen, Ahlat?ta parlak törenle karşılandı On iki yıl sonra Âzerbaycan Atabegi Şemseddîn İldeniz, İkinci Sökmen?i Gürcülere karşı yardıma çağırdı Nahcıvan?da toplanan Türk orduları Taryalis Ovasına kadar ilerlediGürcü Kralı savaşmaya cesâret edemedi ve ormanlık bir bölgeye kaçtı Türk ordusu, pek çok ganîmet elde ederek geri döndü

Bu sırada Selâhaddîn-i Eyyûbî, 1174 senesinde bağımsızlığını îlân ederek, Eyyûbî Devletini kurdu Ülkesini genişleten Selâhaddîn Eyyûbî, Doğu Anadolu?yu da topraklarına katmak istiyordu Selâhaddîn Eyyûbî, Musul?u kuşatınca, Atabeg İzzeddîn Mes?ûd, diğer Türk beylerinden yardım istedi Halîfe Nâsır, İkinci Sökmen ve Atabeg Kızıl Arslan?ın aracı olmasıyla, Selâhaddîn Eyyûbî, Musul kuşatmasını kaldırdı

İkinci Sökmen, uzun yıllar hüküm sürdükten sonra, 1185 yılında yaklaşık 80 yaşlarındayken vefât etti Çevredeki bütün hükümdârlar, ona saygı gösterirlerdi Akıllı, ileri görüşlü ve güzel ahlâklı bir hükümdârdı Cesâreti ve Gürcülere karşı mücadelesi, halkın gönlünde taht kurmasına sebep olmuştu Ahlat, en parlak dönemine onun devrinde ulaştı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com