Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sultan, tirimüjgan

Tirimüjgan Sultan

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tirimüjgan Sultan

Tirimüjgan Sultan Kimdir - Tirimüjgan Sultan Hakkında - Tirimüjgan Sultan Ölümü - Tirimüjgan Sultan Kimin Annesi

Tîr-î-Müjgan Kadınefendi (16 Ağustos 1819-2 Kasım 1853) Sultan Abdülmecit'in eşi Sultan II Abdülhamit'in öz annesidir

Kökeni hakkında iki değişik görüş bulunmaktadır Bir görüşe göre Trabzon'da esir pazarından alınma bir Ermeni kızıdır[1] Diğer görüşe göre ise Çerkes'dir Çerkes olduğunu savunan araştırmacılar buna kanıt olmak üzere Ayşe Osmanoğlu hatıralarında belirttiği gibi, II Abdülhamit'in annesi için bizzat haremdeki cariyeleri kastederek: "Bunlar da çerkesdir, bizim validenin soyundan" dediğini gösterirler[2]

Tîr-î-Müjgan Kadınefendi 10 Kasım 1841 tarihinde Sultan Abdülmecit'in eşi oldu İki çocuk doğurdu Birisi 22 Eylül 1842 tarihinde doğan Şehzade Abdülhamit, diğeri ise Seniha Sultan'dı Tîr-î-Müjgan Kadınefendi, Şehzade Abdülhamit on yaşındayken eski ahşap Beylerbeyi Sarayı'nda veremden öldü O yüzden Valide Sultan olamadı Cenazesi İstanbul Yeni Cami Cedit Havatin Türbesi'ne gömüldü

• Tîr-î-Müjgan Kadınefendi'nin yaşamış olduğu Beylerbeyi Sarayı'nın içi

• Tîr-î-Müjgan Kadınefendi'nin yaşamış olduğu Beylerbeyi Sarayı'nın sultan yatak odası

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com