Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kutuz, seyfeddin

Seyfeddin Kutuz

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Seyfeddin Kutuz

Seyfeddin Kutuz Biyografisi - Seyfeddin Kutuz Kimdir - Bahri Hanedanı Aultanları - Seyfeddin Kutuz Vefatı

Memlûk Sultanlığı

Hüküm süresi 1259 – 1260

Tam adı Seyfeddin Kutuz

Ölüm tarihi 24 Ekim 1260

Önce gelen Ali

Sonra gelen I Baybars

Hanedan Bahri Hanedanı

Kutuz ya da tam adıyla Seyfeddin Kutuz (Arapça: سيف الدين قطز) (ö24 Ekim 1260), Türk asker ve devlet adamı Celaleddin Harzemşah'ın yeğeni idi Mısır'da kısa bir süre hüküm sürmüş Memluk sultanıdır

Sultan oluşu

Cengiz Han'ın torunu Hulagu'nun yönetimindeki İlhanlılar 1258'de Bağdat'ı yakıp yıktılar, Halife Mustasım Billah'ı öldürdüler ve Bağdat'ı aldıktan sonra Mısır'a yöneldiler İlhanlı hükümdarı Hulagu, Mısır'a elçi göndererek açıkça tehdit etti Bu tehdit sonucu çıkan karışıklık sırasında, Kutuz gibi bir kahraman komutanın Moğollar'ı durdurabileceği düşüncesiyle halkın isteği üzerine 1260 yılında Mısır'da Sultan ilan edildi

Ayn Calut Muharebesi

Ana madde: Ayn Calut Muharebesi

Bu arada Ketboğa kumandasında bir Moğol ordusu, Sina yarımadasına kadar ilerlemişti Sultan Kutuz, 20000 kişilik bir orduyla Moğolları Filistin'de karşıladı İki ordu 3 Ekim 1260 tarihinde, Ayn Calut denilen mevkide karşılaştı Kutuz bu muharebede Moğollar'ı yendi Moğollar bu savaştan sonra Mısır'a asla giremedikleri gibi, bu yenilgi tarihin dönüm noktalarından biri ve Moğollar'ın sonunun başlangıcı olmuştur

Ölümü

Kutuz, savaşın akabindeki günlerde Baybars tarafından bir suikast sonucu öldürülmüştür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com