Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
han, selim, sultan, yavuz

Yavuz Sultan Selim Han

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yavuz Sultan Selim Han

Yavuz Sultan Selim Han – Osmanlı Padişahları

Osmanlı sultanlarının dokuzuncusu ve Sultan İkinci Bâyezid'in oğludur 1470 yılında doğmuştur Dedesi Fâtih babasına hitâben: "Bak â Bâyezid! Bu yavuz torunuma iyi bakasın!" demiştir

Saltanatı 1512-1520 yılları arasındadır 8 yıllık saltanatına 80 yıllık muvaffakiyetler sığdırmıştır

1514 yılında Çaldıran'da Safevî hükümdarı Şah İsmail'i büyük bir bozguna uğratarak Şiî tehlikesini ve bozuk itikadını Osmanlı ülkesinden uzaklaştırdı

1515 yılında Dulkadiroğulları Beyliği'ni Osmanlı topraklarına kattı

1516 yılında Mısır seferine çıktı Mercidabık'ta Sultan Kansu Gavri kumandasındaki Memlûk ordusunu mağlup ederek Suriye Lübnan Ürdün ve Filistin'i Osmanlı ülkesine dâhil etti

1517 yılında Sina çölünü geçerek Mısır'a giren Yavuz Sultan Selim Ridaniye'de bir Memlûk ordusunu daha mağlup ederek Kahire'yi zaptetti ve Memlûkler Devleti'ne de son verdi

Haremeyn yani Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere'de Osmanlı himayesine alındı Osmanlı sultanları Yavuz Sultan Selim Han'dan itibaren Haremeyn-i Şerîfeyn'in hizmeti şerefiyle müşerref olmaları hasebiyle halîfe-i rûy-ı zemîn (yeryüzünün halifesi) ve Hâdi-mü'l-Haremeyn (Mekke ve Medine'nin hizmetkârı) unvanına sahip oldular

Yavuz Sultan Selim Han 1520 yılında şirpençe hastalığından vefat etmiştir İstanbul'da inşasını başlattığı Kanuni merhumun tamamladığı kendi adı ile anılan camiinin haziresine defnedilmiştir

Fazilet Takvimi 2011

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com