Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kurt, köprü

Kurt Köprü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kurt Köprü

Kurt Köprü - Kurt Köprü - Tarihi Eserler - Kurt Köprü Resmi

KURT KÖPRÜ : Vezirköprü ilçesinin Tekkekıran köyüne 3 km mesafede olan ve İstavroz çayı üzerinde yer alan Kurt Köprü bir yüksek ayak üzerine iki büyük sivri kemerli gözden oluşmuştur İki kemer arasında ve yanlarında olmak üzere sivri kemerli pencere şeklinde toplam üç adet kemer bulunmaktadır Çayın iki yamacına gelen kısım doğal kaya ve toprakla desteklenmiştir Köprünün geçit kısmı düz olup, diğer yerlerinde olduğu gibi bir hayli tahrifata uğramıştır Köprü ayağı kalın paye şeklinde olup, alt kısmında dikdörtgen beş adet dalgakıranı mevcuttur Köprünün pencere görünümü küçük kemerlerin başlangıcına kadar

olan kısma yer yer Roma ve Bizans dönemine ait mezar stelleri ve mimari parçaları, yer yer kesme taş , yer yer de düzensiz taşlardan oluşan moloz taş örgü sistemindedir Kemer başlangıçlarından itibaren 13-14 yyda sıkça görülen ve Bizans dönemi mimarisinde de rastlanan 3 sıra tuğla, bir sıra kesme taştan oluşan sağlam bir örgü sistemi görülmektedir Üç sıra tuğla, bir sıra taş örgü sistemi ana kemer gözlerinde de tuğlaların dikine yerleştirilmiş şekliyle tekrarlanmıştır

Küçük kemerde ise tamamen tuğla malzeme kullanılmıştır Köprüdeki mimari tarz ve örgü sistemi incelendiğinde 13-14 yyda yapılmış olabileceği izlenimini vermektedir Ancak aynı dönemde aynı yerde bir köprü olduğundan bahsedilmektedir Köprüye 1 km mesafede anik bir köprü kalıntısı daha mevcuttur Antik köprünün tahrip olması sonucu ve 13 yyda yapıldığı ve çeşitli onarımlarla bu güne kadar ulaştığı daha akla yakındır Vezirköprü’nün Tekkekıran ve Havza’nın Kayabaşı (Tahna) köylerini birbirine bağlayan köprü küçük onarımlarla kullanılabilir hale gelebilecek niteliktedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com