Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
camii, istanbul, mahmud, paşa, zal

Zal Mahmud Paşa Camii İstanbul

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zal Mahmud Paşa Camii İstanbul

Zal Mahmud Paşa Camii Hakkında - Zal Mahmud Paşa Camii Mimarisi - Zal Mahmud Paşa Camii Tarihçesi - Mimar Sinan Eserleri
Zal Mahmud Paşa Camii İstanbul'un Eyüp ilçesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Zal Mahmut'un Mimar Sinan'a yaptırdığı cami medrese, türbe, çeşmeden meydana gelen bir külliyedir Zal Paşa caddesindeki caminin inşa tarihi 1577'dir Bir medrese şadırvan avlusu çevresinde, ve buna bağlı ikinci medrese düşük bir platformda türbe etrafında avlu ve Defterdar caddesi tarafında kapısında bir çeşmesi vardır Sekizgen, tek kubbeli, girişi 6 sütunlu bir revaktan olan türbede Zal Mahmut Paşa yatmaktadır Türbe pencereleri klasik karınca gözlüdür

Caminin içinde üç yanda dörder sütunlu düz tavanlı revaklar vardır Mermer minber ve mihrap mükemmeldir Mihrap etrafında çini bordür bulunmaktadır Son cemaat yeri beş açıklı bir revaktır ve yanlar kubbelidir Duvarlar taş ve tuğladır Dış görünümü camiye kırmızı beyaz bir hava kazandırmıştır Minare sağda yapıya bitişiktir Duvar pencereleri iki sıradır

Eyüp İlçesi’nde, Defterdar Caddesi ile Zal Paşa Caddesi arasında yer alır Külliye bir cami, medrese, türbe ve çeşmeden oluşmaktadır 1570’li yıllarda Sadrazam Zal Mahmud Paşa ile eşi Şah Sultan tarafından yaptırılmıştır Mimar Sinan’ın eseridir Külliyenin merkezini cami oluşturmaktadır Daha önceleri de birçok tamirat geçiren cami son olarak 1955-63 yılları arasında restore edilmiştir İç avlu, son cemaat yeriyle birlikte 17 sütun ve 15 kubbe ile çevrilidir Ortada 8 sütunlu şadırvanı vardır Minaresi tek şerefelidir Caminin duvarları taş ve tuğla karışımıdır Cami büyük bir kubbe ile örtülüdür Çini mihrabı ve minberi kalem işleriyle süslüdür
İstanbul Zal Mahmud Paşa Camii Resimleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com