Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bursa, tanıyalım, ulucamiyi

Bursa Ulucamiyi Tanıyalım

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bursa Ulucamiyi Tanıyalım

BURSA ULUCAMİİ

ULUCAMİ'DEKİ HAÇ ve YAHUDİ YILDIZI SÜSLEMELERİ
Ulucami'nin henüz nedeni tam olarak bilinmeyen bir başka özelliği de Kuzeye bakan kapısının sol üstündeki pencerenin üst kemerinde bulunan süslemeleridir

Bu pencereye baktığınızda muntazam kesilmiş 3 tane şekil var Bildiğimiz HAÇ, Yahudi Yıldızı ve henüz neyi sembolize ettiği bilinmeyen bir şekil Aynı şekilde Kuzey Kapısının solundaki minarenin yanında bulunan pencerenin parmaklıkları diğerlerinden farklı olarak HAÇ şeklindedir Etrafı da kilise mihrabı tarzında ve beyaz mermerdendir Bunlarla ilgili çok söylenti var ama bulunan tek tarihi bilgiye göre 1860lardaki büyük depremde hasar gören caminin yapımı için dönemin Yahudi ve Hıristiyan bankalarından borç istenmiş

Onlar da borç yerine hibe vereceklerini ama pencerelerde böyle süslemeler yapılmasını istemişler Mecburen kabul edilmiş fakat sonradan oyuna geldiklerini anlayan devlet yöneticiler bir tanesindekini bilerek bırakmak şartıyla diğer süslemeleri sildirmişler Kalanı da "en kötü günümüzde bile çıkarcılık yapmaktan çekinmeyenlerin olduğunun ibreti olsun" diyeymiş Diğer Haç şeklindeki parmaklıkların durumu bilinmiyor

İSLAM'DA MAKAM BAKIMINDAN 5 MERTEBEDE

Ulucami'nin bir diğer büyük özelliği ise yine en çok BURSA halkının bilmediği 5 mertebede olmasıdır

İslam'da en yüksek mertebeli ibadethane Mekke'deki Mescid-i Haram'dır Diğer Sıralama ise şöyle

1 Mescid-i Haram (Mekke)

2 Mescid-i Nebevi (Medine)

3 Mescid-i Aksa (Kudüs)

4 Emeviye Camii (Şam)

5 Bursa Ulucami / Diyarbakır Ulucami

Arkadaşlar Ulucamii'nin içini ve dışını 3 boyutlu olarak gezmek isterseniz kendi sitesinden aşağıdaki programları indirin, çalıştırın ve sanki içinde imiş gibi dolaşın

-Şadırvanı dolaşmak için tıklayınız

-İç mekanı dolaşmak için tıklayınız

-Dış mekanı dolaşmak için tıkayınız

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com