![]() |
Tayran Han Ve Ceylan Kızın Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tayran Han Ve Ceylan Kızın HikayesiTayran Han ve Ceylan Kızın Hikayesi - Tayran Han ve Ceylan Kızın Efsanesi Munzur dağı yamaçlarında yemyeşil bir vadinin içinde akan görkemli bir çağlayan ve o çağlayanın kıyısında insanları kardeşçe ve huzur içinde yaşayan bir köy varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkiler boy boy, hayvanlar soy soy, yamaçlar renk renk nergiz, bahçeler gül, lâle, sümbül,dağlar süsen, kardelen, tarlalar başak başak ekin, ağaçlar çeşit çeşit meyve doluymuş…Öyle ki güzellikler çok, kötülükler yokmuş ![]() Gelgelelimki bu güzel yörede sesi dağları yakan, dağlara yamaçlara yanık türküler söyleyen Tayran Han adında genç bir aşık yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstermiş ki, rüyaları gerçek olsun, rüyasında gördüğü ceylan gözlüsüne kavuşsun, koynunda uyuyup, koynunda uyansın, yüreği her gece aşkla dağlansın, çağlayanlar daha bir çağlayan, sevdalar daha bir sevda olsun, sevda türküleri aksın durmadan dilinden koylara, nehirlere, alıp götürsün sesini rüzgarlar sevdalı iklimlere ![]() Günlerden bir gün yine sazını eline alıp dağın başında, başını göğe kaldırmış türküsünü söylerken birden bir hışırtı duymuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hoş geldin ceylan bakışlım ![]() ![]() ![]() ![]() Ceylan bakışlı kız yaklaşmış ürkek ürkek sonra telaşlı bir biçimde yürüyüp gözden kaybolmuş ![]() ![]() ![]() "Sesini duydum uzaklardan, yaktığın türkülerden aldım sesini! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Duydum demiş sesini Ceylan bakışlım, duydum duymasına da hem gelir kendini gösterirsin, hem de giderim dersin? Her gece seni söyledim ezgilerimde, seni yazdım gökyüzüne ![]() ![]() Gitme… Önce görünüp, sonra bırak git diye mi geldin? Gidersen yaşadıkça bükülür boynum, yüzün gülmez, dünya döndükçe kanar yaram, muradım, ereğim sensin…" Ceylan kızın sevdalı yüreği acıyla burkulmuş ![]() ![]() ![]() "Nedir bu ilenmen ? Nedir bu halden bilmez tavrın? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tayran Han küsmüş, Ceylan gözlü boynu bükük; vurmuş kendini yollara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tayran Han fısıldamış ardından: " Bekleyeceğim maralım, Ceylan bakışlım, başımda bir tek saç, ağzımda bir tek diş kalmayıncaya ve toprağa girip mezarımda tek bir ot bitmeyinceye değin ![]() ![]() ![]() Ay geçmiş, gün geçmiş, mevsimler mevsimlere, yıllar yıllara kavuşmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tayran Han sarılıp sazına o dağ benim, bu yayla benim gece gündüz çağlayanlara, esip geçen rüzgarlara türküler sölemiş yanık sesiyle ![]() eser bahar yeli dağlar serindir yardan ayrılmışam yaram derindir ceylan gözlerine kurban olduğum gel de bu gönlümü artık sevindir elden ele uçup giti can kuşum bu ağzıma kilit vurmuş susmuşum yüreğimde yamru yumru sancı var hasretinden sararmışım solmuşum aşkının oduyla kahroldum ceylan hicran oklarıyla vuruldum ceylan günler asır oldu geceler zindan seni beklemekten yoruldum ceylan Günler, haftalar, aylar, yıllar birbiri ardına geçip giderken, Ceylan bakışlı kız hastalanmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aç susuz varmış köye, sevdalısının dağın eteklerinde kendisini beklediğini söylemişler ![]() Birbirlerini gördükleri ilk andaki kadar ışıltılı ve sakin bir sabahmış munzur dağının etekleri ![]() ![]() Nice soğuk iklimlerden sıcak iklimlere değin yolunu gözlediği ceylanını, gelişinden bilmiş Aşık Tayran Han ![]() ![]() ![]() "Ey sevdiğim, ey bir ömür yollarını gözlediğim, ey güzeller güzeli ceylan gözlüm, nihayet döndün sonunda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Varım yoğum savrulup gitti elimde tek bir kırık saz kaldı ![]() ![]() Ceylan gözlü; içinde yıllarca biriktirdiği ateşle koşmaya çalışırken sevdiği adama, yuvarlanıvermiş dağdan aşağı, başı kocaman bir taşa değmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sarıl bana hasret kaldığım, söndür içimde yıllaraca biriktirdiğim ateşi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koynundan alsın canımı ölüm, dinsin bu hasret ateşi ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Tayran Han nın yıllarca yolunu gözlediği sevgilisi teslim etmiş canını kollarında, nazlı gözleri kapanırken yanaklarında süzülen yaşları ırmağa dönüşmüş ![]() ![]() ![]() Tayran Han tüm acılardan da büyük bir acıyla öyle sarsılmış, öyle inlemiş ki, gökyüzü yırtılmış acılı türküler okurken sesinden, şimşekler çakmış, simsiyah bir yıldırım düşmüş dağlara, acıyla inlemiş koca munzur dağı ![]() ![]() ![]() İşte o gün bu gündür ne zaman mevsim bahara dönse, Teyran vadisinden Ceylan kızın gözyaşları pınar olur çağlayarak akar ve bir yerden sonra kaybolur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|