Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atatürke, göre, han, iiabdülhamid

Atatürke Göre İi.Abdülhamid Han

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Atatürke Göre İi.Abdülhamid Han

Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, 1930'lu yılların delişmen kalemlerinden biridirİstikbalin parlak edibelerinden biri olarak bakılır kendisineAncak 21,yüzyılda Ordu ve Politika adlı kityabın yeni basımıyla girebildiğini söylemek zorundayımDemek ki, zaman dediğimiz gizemli varlık, bazen bu denli acımasız davranabiliyor söhretli kalemlere
Nizamettin Nazif'in ilginç bir hatırası onu Abdülhamid kitabının içine taşıyıverdiNeydi bu hatıra?
23 Temmuz 1958 tarihinde Hürriyet gazetesi Nizamettin Nazif'in bir yazı dizisini yayınlamaya başlarNiye bu tarihte yayınlanır dizisi? Meşrutiyet'in ilanının üzerinden 50 yıl geçmiştir de ondan
Bu hatıraların bir yerinde, 31 Temmuz 1958 tarihlisinde o zamana kadar bilinmeyen bir hatırasını anlatır Tepedelenlioğlu (kendisinin ünlü asi Tepedelenli Ali Paşa'nın torunu olduğunu belirtelim)Anlattıkları gerçekten de hayret vericidir1937'de artık devlet adamlığıyla iyice olgunlaşan Atatürk'ün Abdülhamid'i nasıl gördüğüne ilişkin çarpıcı bir anektoddur anlattığı
Kendisinden dinleyelim

1937 yılında idiYaz aylarından biri

Doğrudan doğruya kendi kontrolündeki bir gazetede ''Makedonya'' adlı bir eserim tefrika ediliyorduBir aksam üstü başyaver Celal Bey beni telefonla aradıDolmabahçe sarayına davet edildim ve saraya girince de, hemen hiç bekletilmeden, üst kata çıkarıldımBir kapı açıldı, kendimi büyük adamın karşısında buldumSaygılarımı bildirince mutad bir iki nezaket cümlesi ile beni taltif ettiSonra:

-Yazını okuyorum, dediHürriyetin ilan edildiği zaman küçük bir çocuk olman lazımFakat tebrik ederim, o günleri iyi canlandırıyorsunYanlız Abdülhamid'i hiç sevmediğin belli

Biraz durduElindeki bir renkli kalemi, önünde açık duran kalın ciltli Fransızca kitaba dikine vurarak düşünür gibi olduBen susuyordumBu hal bir iki dakika devam ettiSonra birdenbire şu sözler çıktı ağzından:

-Sevme Abdülhamid'iGene de sevme! Fakat sakın hatırasına hakaret edeyim demeSenin neslin biraz daha temkinli kararlar vermeye alışmalıBak çocuk! Şahsi kanaatimi kısaca söyleyeyim:
Tecrübe göstermiştir ki, toprakları üsütünde yaşayan insanların çoğunun ahvali meşkük [ne olacakları şüpheli] ve hudutları yalnız düşmanlarla çevrili bir büyük devlette Abdülhamid'in idare tarzı, azami müsamahadır [en yüksek hoşgörüdür]Hele bu idare, on dokuzuncu yüzyılın son yıllarında tatbik edilmiş olursa

Bunun üzerine ayrılmama müsaade buyurmuşlardıSaygılarımı tekrarlayarak huzurlarından uzaklaşmıştım

Kaynak:Abdülhamid'in Kurtlarla Dansı
Yazar:Mustafa Armağan

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com