Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amare, kutül, zaferi

Kutül Amare Zaferi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kutül Amare Zaferi

kutül amare savasi-kutül amere zaferi bilgileri

1914 sonlarında Irak'a asker çıkaran İngiliz ve Hint askerleri General John Nixon ve General Charles Townshend komutasında 1915 sonbaharında Bağdat'a doğru yürüyüşe geçti

Albay Nureddin Bey ( Nureddin Paşa) 27 Eylül 1915'te İngilizleri Kut önünde karşıladı İlk önce Bağdat'ın 30 km güneyine kadar çekilen Türk ordusu İngilizleri püskürttü ve General Townshend etrafı Dicle nehri ile çevrili Kut yarımadasında kuşatıldı

Nureddin Bey'in yerine Irak komutanlığına getirilen 52 Tümen Komutanı Halil Paşa kumandasındaki kuşatmayı yarmak için Basra'daki İngiliz genel karargahının yaptığı üç taarruz da büyük kayıplar ve fiyaskoyla sonuçlandı

Kut-ül Amare'de İngiliz birliklerinin komutanı General Townshend de esir alınmıştı

İngiltere General Aylmer komutasındaki birliklerin başarısız olan birinci taarruzun ardından Irak cephe komutanı J Nixon'ı azledip Percival Lake'i bu göreve getirdi; ancak yeni komutan da kuşatmadaki birliklerini kurtaramadı

Çaresiz kalan İngilizler savaşa birlikte girdikleri Rusya'dan yardım istedi O dönemde İran'ın Kirmenşah bölgesini işgal etmiş olan Rus kuvvetlerinin komutanı Baratovun Kut üzerine yaptığı saldırı da sonuçsuz kaldı

Kurtuluş ümidi kalmayan erzak ve cephane sıkıntısı çeken General Townshend Halil Paşa'ya 26 Nisan'da mektup yazarak Kut'u teslim etmeye hazır olduklarını bildirdi Halil Paşa ise birlik silah ve cephaneleri teslim etmesi şartıyla istediği yere gidebileceği cevabını verdi Townshend ise tüm silah ve cephanesini yok ettirerek 29 Nisan 1916'da teslim oldu

40 BİN KAYIP VERDİLER

Yaklaşık 5 ay süren kuşatmanın ardından 13 general 481 subay ve 7 bini Hintli 13 bin 300 İngiliz askeri Türk birliklerine teslim oldu Tarihe Kut ül Amare Zaferi olarak geçen savaşlar sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetti

Kut ül Amare savaşı sırasında Türk birlikleri sınırlı sayıda uçakla önemli görevler yaptı Keşif görevleri yapan Türk uçakları bir taraftan da düşman hedeflerini bombardıman etti 26 Nisan 1916'da Kut ül Amaredeki İngiliz kuvvetlerine erzak yardımına çalışan bir İngiliz uçağı da Türk avcı uçağı tarafından düşürüldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com