![]() |
Atatürk'ün Katıldığı Savaşlar Ve Tarihleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Katıldığı Savaşlar Ve TarihleriAtatürk'ün katıldığı savaşlar ve tarihleri Trablusgarp Savaşı; İtalya 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı ordusunun genç subaylarından bir bölümü Trablusgarp'ı savunmak için gönüllü olarak Mısır Tunus yoluyla cepheye gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balkan Savaşı; Balkanlarda dört devlete ( Bulgaristan Yunanistan Sırbistan Karadağ ) karşı savaşan Osmanlı devleti savaş sonucunda yenilmiş ve savaş sonrası yapılan Londra antlaşmasıyla tüm balkan topraklarını ve Trakya’daki topraklarını kaybetmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() Aynı yıl içerisinde Mustafa Kemal Sofya askeri ataşeliğine atandı ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale Savaşı; I ![]() ![]() ![]() İngiltere ve Fransa müttefikleri Rusya'yla birleşerek savaşın seyrini lehlerine çevirmek istiyordu ![]() ![]() ![]() İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin Çanakkale Boğazı'ndan geçişlerine 18 Mart 1915'te başarıyla karşı konuldu ![]() Alman ve Türk Paşalar Gelibolu Yarımadası'ndaki tabyaları denetliyor (1915) İtilaf Devletleri donanması ağır kayıplar verince Gelibolu Yarımadası'na asker çıkarıp kara muhaberelerini başlattılar ![]() 25 Nisan 1915'te Arıburnu'na çıkan düşman kuvvetlerini Mustafa Kemal'in komuta ettiği birlik Conkbayırı'nda durdurdu ![]() ![]() General Hamilton (İng ![]() ![]() General Harrington komutasındaki İngiliz birlikleri 6-7 Ağustos 1915'te tekrar taarruz etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arıburnu Muhabereleri; Arıburnu’ndaki Anzak Kolordusunun Nisan’da yaptığı çıkarmanın temel amacı önce Kabatepe ile Küçük Arıburnu arasındaki kumsallık bölgeye çıkmaktı ![]() ![]() 25 Nisan sabahı savaş gemilerinin Türk mevzilerini sürekli vuran koruyucu ateş altında Anzak Kolordusu’nun 1 ![]() ![]() ![]() Bu noktada kıyı gözetlemesi yapan bir Türk takımının direnişine karşın karaya çıkan Anzak birlikleri belirli bir noktaya kadar ilerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Durum çok kritiktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O anı Mustafa Kemal Ruşen Eşref Ünaydın ile yaptığı görüşme sırasında şöyle anlatmaktadır ![]() “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu askerlerin önüne kendim çıkarak : - Niçin kaçıyorsunuz ? dedim ![]() - Nerede ? - İşte! diye 261 rakımlı tepeyi gösterdiler ![]() Gerçekten de düşmanın bir avcı kuvveti 261 rakımlı tepeye yaklaşmış ve tam bir serbestlik içinde ileriye doğru yürüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Düşmandan kaçılmaz dedim ![]() - Cephanemiz kalmadı dediler ![]() - Cephaneniz yoksa süngünüz var dedim ![]() Ve bağırarak bunlara süngü taktırdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten de çekilen Türk askerleri mevzi alınca karşı taraf ta mevzi alıp duraklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum ![]() ![]() 25 Nisan 1915 günü vakit ikindiye yaklaşırken ilk çıkarma kademesi olan tümenin sahile çıkışı da tamamlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|