Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
esasiye, kanunu, teşkilâtı

Teşkilatı Esasiye Kanunu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Teşkilatı Esasiye Kanunu

Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun Kabulü - Teşkilatı Esasiye Kanunu Hakkında - 1921 Anayasası

Anayasa temel kanundur

Anayasa, devletin yönetim şeklini, kişilerin haklarını ve ödevlerini, devletin organlarını ve bu organlar arasındaki ilişkileri belirten en soyut ve en genel hukuk kurallarını içeren yazılı kanundur

TBMM'nin açılmasıyla yeni Türk devleti kurulmuştu Bu nedenle yeni bir anayasaya ihtiyaç vardı

Yeni Türk devletinin ilk anayasası 20 Ocak 1921'de Iİnönü Savaşı'nın kazanılmasının ardından yapılmıştır

İlk Anayasanın (Teşkilat-ı Esasiye Kanunu) temel hükmü:

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir

YORUM

-Millet, ilk kez devlet yönetiminde söz sahibi olmuştur

-Türk tarihinde ilk kez egemenlik hakkının millete ait olduğu ilan edilmiştir

-Bu madde hiç bir değişikliğe uğramadan günümüz anayasalarında da yer almıştır

-Yürütme ve yasama yetkisi, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde toplanır

YORUM

-Kurtuluş Savaşı'nın zor yıllarında çabuk karar almak ve alınan kararları hızla uygulamak için kuvvetler (yasama, yürütme, yargı) birliği ilkesi benimsenmiştir

-Günümüz anayasalarında bu madde değişmiştir

1921 anayasası olağanüstü şartlardan dolayı kısa ve öz olarak hazırlanmıştır Anayasada egemenlik hakkı, TBMM'nin kuruluşu ve çalışması gibi konular yer almıştır Kişilerin temel hak ve özgürlükleriyle ilgili konulara değinilmemiştir

1921 anayasası 1924 yılına kadar yürürlükte kalmıştır 1924'te yeni bir anayasa yapılmıştır Bu anayasa bazı değişikliklerle 1960 yılına kadar yürürlükte kalmıştır

1961'de yeni bir anayasa yapılmış ve kabul edilmiştir Bu anayasa da 1980'a kadar yürürlükte kalmıştır En son 1982'de bir anayasa daha yapılıp kabul edilmiştir Ülkemizde şu an 1982 anayasası yürürlüktedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com