Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kurtuluş, savaşı, yapıldı

Kurtuluş Savaşı Neden Yapıldı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kurtuluş Savaşı Neden Yapıldı

kurtuluş savaşının nedenleri - kurtuluş savaşı dönemleri - kurtuluş savaşının yapılmasındaki amaçBirinci dünya savaşından mağlubiyetle ayrılan Osmanlı devleti itilaf devletlerinin ülkeyi işgal etmesinden sonra Misak-ı Milli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak amacıyla yapılan siyasi ve askeri müdahaleye kurtuluş savaşı denir

Kurtuluş savaşı istiklal harbi ve milli mücadele olarakta bilinmektedir 1919-1922 yılı arasında gerçekleşmiş ve 11 ekim 1922 yılında imzalanan Mudanya mütakeresiyle fillen sona eren savaş 22 temmuz 1923 yılında imzalanan lozan antlşamasıyla resmem sona ermiştir

Kurtuluş savaşının yapılmasındaki tek amaç ülkenin milli birlik ve beraberliğini, başka devletlerin ülkeye yerleşmemesi ve özgürlük düşünceleriyle yapılmıştır

Kurtuluş Savaşı Dönemleri

1- Birinci dünya savaşından sonra Mondros mütakerisi yürürlüğe girdiği zamandan Atatürk’ün 9 ordu müfettişi olarak Samsuna çıktığı 19 mayıs 1919 yılına kadardır

2- Örgütlenme dönemi : 19 mayıs 1919 yılından Meclisin açıldığı 1920 yılının nisan ayına kadardır

3- Hakimiyet dönemi : Meclisin açıldığı 1920 yılının nisan ayından londra barış konferansının ikinci aşamasının başladığı 1922 yılının mart ayına kadardır

4- Barış Dönemi : 1922 Yılının mart ayındna cumhuriyetin ilan edildiği 29 ekim 1923 yılına kadar olan bölümdür

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com