Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çıkarılır, kanun

Kanun Nasıl Çıkarılır

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kanun Nasıl Çıkarılır

Kanun Nasıl Yapılır - TBMM 'den Kanun Nasıl Çıklarılır - YAsa Nasıl Çıkartılır
1 Yasama (kanun yapma) yetkisi TBMM’ye verilmiştir

2 Kanun tasarısını Bakanlar Kurulu hazırlar, kanun teklifini ise milletvekilleri verir

3 Kanun tasarısı ve teklifleri, TBMM Başkanlığı’na sunulur TBMM Başkanlığı’nca doğrudan ilgili komisyona gönderilir

4 Tasarı ve teklif üzerindeki görüşmelerini tamamlayan komisyon konuyla ilgili hazırladığı raporunu Genel Kurul gündemine alınmak üzere TBMM Başkanlığı’na sunar

5 Kanun tasaır ve teklifleri, Genel Kurul’da madde madde görüşülür Görüşmelerin tamamlanmasından sonra tasarı veya teklifin tümünün oylaması yapılır Genel Kurul’da kabul edilen tasarı veya teklif kanunlaşmış sayılır

6 TBMM’den çıkan kanunlar Cumhurbaşkanı’na gönderilir Cumhurbaşkanı, kanunu 15 gün içinde imzalayarak TBMM’ye gönderir Cumhurbaşkanı kanunu kabul etmezse 15 gün sonunda meclise geri gönderir Eğer kanun, mecliste değişikliğe uğramadan geri gönderilirse Cumhurbaşkanı kanunu kabul etmek zorundadır Eğer kanun, değişikliğe uğrarsa Cumhurbaşkanı kanunu 15 gün içinde meclise geri gönderebilir (Cumhurbaşkanının kanunu kabul etmeyip meclise göndermesine “veto hakkı” denir)

7 Cumhurbaşkanı tarafından imzalanıp meclise gönderilen kanun, yürürlüğe girebilmesi ve uygulanabilmesi için Resmi Gazete’de yayımlanır

NOT: Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmeyen kanunlar, meclisten değişikliğe uğramadan Cumhurbaşkanına geri gönderilirse Cumhurbaşkanı kanunu kabul etmek zorundadır Ancak kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir

NOT: Bütçe tasarıları ile ilgili kanunu, Cumhurbaşkanı geri gönderemez, kabul etmek zorundadır

NOT: Ülkemizde yasama (kanun yapma) görevi TBMM, yürütme görevi Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı ve yargı görevi Bağımsız Mahkemeler’e verilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com