Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1921, anayasasının, kabulü

1921 Anayasasının Kabulü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1921 Anayasasının Kabulü

1921 anayasası ne zaman kabul edildi - teşkilâtı esasiye kanunu - 1921 anayasası hakkında - Anayasa hakkında
— Yeni Türk devletinin ilk anayasası olan Teşkilat-ı Esasiye 20 Ocak 1921 tarihinde TBMM’de kabul edilmiştir Bu anayasa kısa ve öz olarak hazırlanmıştır Çünkü bu dönemde Kurtuluş Savaşı devam ediyordu Bu anayasa daha çok TBMM’nin Anadolu’daki etkinliğini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır

— 1921 Anayasası’nda “Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir” Maddesi ile ilk defa millet devlet yönetiminde yasal olarak söz ve karar sahibi olmuştur TBMM’nin üstünde bir güç olmadığını vurgulamıştır

—1921 Anayasası’na göre Güçler Birliği ilkesi kabul edilmiştir Buna göre kanun yapma, yürütme yetkisi ve yargı milletin tek temsilcisi olan TBMM’ye verilmiştir Bu madde Kurtuluş Savaşı yıllarında daha çabuk karar alabilmek için uygulanmıştır

—1921 Anayasasında devletin şekliyle ilgili bir hüküm yoktur Millî egemenlik anlayışının doğal sonucu olan cumhuriyet adının konması sonraya bırakılmıştır

— Seçimlerin 4 yılda bir yapılması hükme bağlanmıştır

— 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ilân edilince 1921 Anayasası’na “Türkiye devleti bir Cumhuriyettir” maddesi eklenmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com