Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fethinin, hazırlıkları, istanbulun, nedeni, önemi

İstanbul'un Fethinin Nedeni Önemi Ve Hazırlıkları

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İstanbul'un Fethinin Nedeni Önemi Ve Hazırlıkları

istanbulun fethi hakkında - istanbulun fethi
İSTANBUL'UN FETHİNİN NEDENLERİ

1 Osmanlı toprakları arasında kalan Bizans’ın Osmanlıların sınır güvenliğini tehlikeye düşürmesi

2 Bizans’ın Anadolu beyliklerini ve Osmanlı şehzadelerini Osmanlıya karşı kışkırtması

3 Bizans’ın Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanması ve Osmanlı Devleti’nin güvenliği açısından tehlike oluşturması

4 Peygamberimizin müjdesi

5 Bizans’ın haçlıları Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtması

6 Avrupalı devletlerin Türkleri Balkanlardan çıkarma ümitlerine son verilmek istenmesi

7 Türklerin Avrupa içlerine ilerleyişinin kolaylaştırılmak istenmesi

8 İstanbul’un jeopolitik konumu ve önemli ticaret yolları üzerinde olması

İSTANBUL'UN FETHİ İÇİN YAPILAN HAZIRLIKLAR

1 Anadolu Hisarı’nın (Güzelce Hisar) karşısına Rumeli Hisarı (Boğazkesen) yaptırıldı

2 İstanbul yakınlarındaki Silivri ve Vize kaleleri alındı

3 Edirne’de Şahi denen büyük toplar döktürüldü

4 Surlara tırmanışı kolaylaştırmak için tekerlekli kuleler yaptırıldı

5 Güçlü bir donanma oluşturuldu

İSTANBUL'UN FETHİ ÖNCESİ BİZANS'IN DURUMU

Bu dönemde mezhep kavgaları ve iç karışıklıklar yaşayan Bizans fetihten önce surları onardı,Haliç’in ağzını surlarla kapattı,askerleri ve halkını silahlandırdı,grejuva denen Rum ateşini hazırladı ve Avrupa’dan yardım istedi

İSTANBUL'UN FETHİ (29 Mayıs 1453)

Hazırlıklar tamamlandıktan sonra 6 Nisan günü Osmanlı ordusu Edirne’den İstanbul’a hareket ettiİstanbul hem karadan hem de denizden kuşatıldıIIMehmet bir gecede kızaklarla gemileri karadan Haliç’e indirdi29 Mayıs günü İstanbul fethedildiBizans’ın Avrupa’dan aldığı yardım işe yaramadı

İSTANBUL'UN FETHİNİN TÜRK TARİHİ AÇISINDAN SONUÇLARI

1 IIMehmet “ülke alan,ülke açan” anlamına gelen Fatih unvanını aldı

2 Başkent Edirne’den İstanbul’a taşındı

3 Anadolu ve Rumeli arasında Osmanlı toprak bütünlüğü sağlandı

4 Türklerin Avrupa içlerine ilerleyişi kolaylaştı

5 İstanbul Boğazı’nın kontrolü Türklerin eline geçti

6 Karadeniz ticaret yolu Osmanlıların eline geçti

İSTANBUL'UN FETHİNİN DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN SONUÇLARI

1 Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) yıkıldı

2 Avrupalıların Türkleri Balkanlardan çıkarma ümidi kalmadı

3 Ortaçağ kapanıp, Yeniçağ açıldı

4 Avrupalıların Doğu ile olan ticaret yolları kapandı,bu yoları açmak için yeni yollar aramaya başladılarBu durum Coğrafi keşiflerin başlamasında etkili oldu

5 Kale ve surların top mermileriyle yıkılabileceğinin görülmesi üzerine Avrupa’da Derebeylik rejimi (feodalite) yıkıldı yerine merkezi krallıklar güçlendi

NOT: İstanbul fethedilmeden önce Hunlar, Avarlar ve Bulgarlar tarafından kuşatılmıştıOsmanlı Tarihinde Fatihten önce Yıldırım Beyazıt ve IIMurat da İstanbul’u kuşatmış fakat alamamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com