Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
osmanlı, sorularla, tarihi

Sorularla Osmanlı Tarihi 3

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sorularla Osmanlı Tarihi 3

Osmanlı toplum yapısı - Osmanlı toplumunda aile - Osmanlı toplum yapısında meydana gelen değişmeler - Osmanlı toplumunda günlük yaşam1) Devletin Resmi Tasnifine Göre Osmanlı Toplumu

a Yönetenler ( Askeri)

Soru 1-: Reayadan medreseye giden kişilerin ilmiye sınıfına geçebileceği Osmanlı’nın nasıl bir anlayışa sahip olduğunu gösterir?

Cevap: Osmanlı’da çok katı bir sınıf yapısının olmadığını ve kişisel yeteneklerin önemli olduğunu gösterir

b Yönetilenler ( Reaya)

Soru 2: Osmanlı’da reaya ile askeri sınıf arasındaki farklar nelerdir?

Cevap: - Askeri sınıfının hakları padişah fermanıyla verilmiştir

- Reaya sınıfı vergi öderken askeri sınıf vergi ödemekle yükümlü değildir

- Askeri sınıf yönetime katılırken reaya sınıfı yönetime katılmaz

- Askeri sınıf Osmanlı ordusuna asker yetiştirirken reaya sınıfı geçimini tarım ve ticaretle sağlar

2) Yerleşim Durumuna Göre Osmanlı Toplumu

a Kentliler

Soru 3: Kentlerdeki esnaf örgütleri tarafından mal standardının temini ve tüketiciyi koruma düşüncesi ne gibi sonuçlar doğurmuştur?

Cevap: Ekonomik yaşamın canlanmasına ve toplum düzeninin sağlanmasına yardımcı olmuştur

b Köylüler

Soru 4: Osmanlı’da topraklarını izinsiz terk eden köylülere çeşitli cezalar verileceğini içeren iskan kanunu niçin amacına ulaşamamıştır?

Cevap: İsyan, eşkiyalık gibi sosyal olaylar nedeniyle köy halkının güvenliklerini sağlamak amacıyla topraklarını bırakıp daha büyük yerleşim yerlerine göçmesi nedeniyle amacına ulaşamamıştır

3) Osmanlı Toplumunda Aile

Soru 5: Osmanlı Devleti’nde ailenin temel yapısı nelere dayanıyordu?

Cevap: Şer’i hukuka ve Türk töresine dayanıyordu

OSMANLI TOPLUMUNDA SOSYAL HAREKETLİLİK

1) Yatay Hareketlilik

Soru 6: Osmanlı’da yatay hareketlilik ne tür yollarla oluşuyordu?

Cevap: - Nüfusun kendiliğinden yatay hareketliliği yoluyla

- İskan politikası yoluyla

- Bataklık ve ıssız alanlarda vakıflar kurarak, o bölgelerde sosyal ve ekonomik yaşamın canlandırılması yoluyla oluşuyordu

2) Dikey Hareketlilik

Soru 7: Osmanlı’da reaya sınıfından askeri sınıfa geçebilmenin koşulları nelerdir?

Cevap: - Padişahın fermanının olması - Müslüman olmak

- Padişaha tam sadakatle bağlı olmak - Türkçe bilmek

- Üzerine almış olduğu devlet görevini en iyi şekilde yapmak

OSMANLI TOPLUMUNDA GÜNLÜK YAŞAM

1) Sarayda

Soru 8: Osmanlı’da cariyelerin eğitim ve öğretimine büyük önem verilmesinin nedeni nedir?

Cevap: Gelecekte cariyelerden bazılarının kadın efendi ve valide sultan olacağının bilinmesidir

2) Kentte

Soru 9: Zaman zaman kentlerdeki kahvehanelerin İstanbul’da yangın çıktığı gerekçesiyle kapatılmaya çalışılmasının nedeni nedir?

Cevap: Toplulukların padişah aleyhine bir kamuoyu oluşturmada etkili olmasıdır

3) Göçebelerde

Soru 10: Ordu sefere çıktığında göçebeler orduya nasıl yardım ediyorlardı?

Cevap: Göçebeler at, katır ve develeriyle orduya ait malzemelerin taşınmasına yardımcı oluyorlardı

OSMANLI TOPLUM YAPISINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞMELER

1) 18 Yüzyıl

a Yönetim Kadrolarında Kimlik Değişimi

Soru 11: Osmanlı kurumlarının modernleşmesi yönünde atılan ilk adım yönetim kadrolarındaki nasıl bir kimlik değişimiyle oluşmuştur?

Cevap: 18 yy’da devşirme sisteminin uygulanamaz hale gelmesiyle her toplumsal tabakadan birtakım kişiler devlet kadrosuna girmeye başladıYeni yöneticilerin Avrupa’daki gelişmeleri yakından izlemesi ve padişaha reformlar önermesiyle kurumlar modernleşmiştir

b Ayan ve Eşraf

Soru 12: Padişahın ayanlarla Sened-i İttifak’ı imzalama amacı ve Sened-i İttifak’ın önemi nedir?

Cevap: Sened-i İttifak’ın imzalanma amacı, taşrada hükümet otoritesini sağlamaktırÖnemi ise, ilk kez padişah yetkilerinin kısıtlanması ve padişahın derebeylerinin varlıklarıyla kendi kendilerine elde ettikleri hakları tanımasıdır

c İskan Faaliyetleri

Soru 13: Osmanlı’da 18 yy’dan itibaren yapılan iskan çalışmalarının amacı nedir?

Cevap: - Uzun savaşların getirdiği mali yükün yanında, vergi düzeninin bozulmasından doğan, ahalinin yerlerini terk etmesinin ve tarımsal gelirdeki düşmenin önüne geçmek

- Devletin içine düştüğü karışıklıkları önlemek

- Harap yerleri bayındır duruma dönüştürmek

2) Tanzimat ve Sonrası

a Yeni Bürokratlar

Soru 14: Tanzimatla ortaya çıkan yeni bürokratların İstanbul’daki yabancı elçiliklerle sıkı ilişki içinde olması ne gibi sonuçlar doğurmuştur?

Cevap: - Bürokratlar, dünyada gelişen olayları yakından takip etmişlerdir

- Bürokratların ülke yönetimindeki etkinliği artmıştır

- Yabancı ülkelerin iç işlerimize karışmasına yol açmıştır

b Nüfus Hareketleri ve Yeni Yapılanmalar

Soru 15: 19 yy’da kent yaşamındaki yeni yapılanmaların sonuçları nelerdir?

Cevap: - Klasik Osmanlı kentlerinin sosyal yapısı değişti

- Ayrı mahallelerde oturan milletler birbiriyle kaynaşarak yeni, zengin ve kozmopolit tabakalar oluşturdular

- Kent dışında kurulan yeni mahallelere yerleşilmeye başlandı

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com