Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bahrîi, hümayun, mühendishanei

Mühendishane-İ Bahrî-İ Hümâyûn

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mühendishane i Bahrî i Hümâyûn Tanımı - Mühendishane i Bahrî i Hümâyûn Tarihi - Mühendishane i Bahrî i Hümâyûn Nedir

Mühendishane-i Bahr-i Hümayun, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, tersane ve donanmanın geliştirilmesi ve de tersane halkının eğitilmesi amacıyla III Mustafa döneminde teknik okuldur Okulda sınıflara ilk defa tahta ve sıra konulmuştur Bir okul matbaası kurulmuş ve ders kitapları basılmıştır

1776 yılında bir tersane gözü içerisinde “Hendese Odası” adıyla açılan sınıf, 1782 yılında Padişah I Abdülhamit döneminde Mühendishane-i Bahri Hümayun' adını almıştır İstanbul Teknik Üniversitesi, bu kurumun devamıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-25-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Eğitim kurumu taslakları - Osmanlı taslakları - İstanbul Teknik Üniversitesi - 1795'te kurulan kuruluşlar - Osmanlı İmparatorluğu'nda mühendislik

İTÜ'nün geçmişten bugüne aldığı adlar

* Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn, 1773

* Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn, 1795

* Hendese-i Mülkiye, 1883

* Mühendis Mekteb-i Alisi, 1909

* Yüksek Mühendis Mektebi, 1928

* İstanbul Teknik Üniversitesi, 1944

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn , İstanbul Teknik Üniversitesi'nin eski adıdır

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn 1795 yılında III Selim döneminde kurulmuştur Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn haritacılık, gemi inşaatı ve inşaat mühendisliği öğretimi yapmaktaydı Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn 1847'de mühendislik eğitiminin dışında mimarlık eğitimi de vermeye başladı 1883'te Hendese-i Mülkiye, 1909'da Mühendis Mekteb-i Alisi adını alarak ülkenin alt yapı inşaatlarında görev alan kadroları yetiştirdi Mühendislik ve mimarlık öğretimi, 1928 yılından itibaren Yüksek Mühendis Mektebi'nde, 1944 yılından sonra da İstanbul Teknik Üniversitesi'nde sürdürüldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com