![]() |
Cemiyet-İ Müderrisin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cemiyet-İ MüderrisinCemiyet i Müderrisin Hakkında - Cemiyet i Müderrisin Tarihi - Cemiyet i Müderrisin Hangi Tarihte Kuruldu Cemiyet-i Müderrisîn, 15 Şubat 1919'da dönemin önde gelen din ve öğretim üyeleri tarafından kurulmuş olan ilmî bir dernektir ![]() Kuruluş amacı Medreselerin hocaları, dînî ilimlerle ilgilenenler ve İslâmiyet’in yücelmesinin gereklerine inanmış gönüllülerden oluşan bu cemiyet, eğitim yöntemlerini uygulayarak Müslümanlara ilim ve İslâmiyet’i sevdirmeyi, öğrenmeye teşvik etmeyi, İslâmiyet konusunda yeterli bilgisi olan ve çağın ihtiyaçlarını bilip anlayabilecek derecede fen bilimleriyle uğraşan öğrenciler yetiştirmeyi ve onların maddî ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamıştır ![]() 26 Eylül 1919 târihli beyannâmesi Cemiyetin kuruluş amacında siyaset yapmak bulunmamakla beraber siyasi partilere üye olabilecekleri belirtilmişti ![]() ![]() ![]() Cemiyet-i Müderrisîn'in siyaset yapmama kararı bu bildiri ile delinmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Kurucular Kurulu * Fâtih Dersiamlarından Abdülfettah * Fâtih Dersiamlarından Geyveli İbrâhim Hakkı * Fâtih Dersiamlarından İskilipli Mehmed Âtıf * Bâyezid Dersiamlarından Ermenekli Mustafa Safvet Yönetim Kurulu * Başkan: Fâtih Dersiamlarından Mustafa Sabri Efendi ![]() * Başkan Yardımcısı: Darü'l-Hilâfeti'l-İbtidâ-î Dâhil Medreseleri Umum Müdürü İskilipli Mehmed Âtıf Efendi ![]() * Genel Sekreter: Darü'l-Hilâfeti'l-Âliyye İbtidâ-î Dâhil Medreseleri Osmanlı Edebiyatı Müderrisi Ermenekli Mustafa Safvet Efendi ![]() Üyeler * Darü'l-Hikmeti'l-İslâmiye â‘zasından Eşref Efendizâde Şevketî * Darü'l-Hikmeti'l-İslâmiye â‘zasından Said Nursî * Fâtih Dersiamlarından Düzceli Zâhid * Darü'l-Hilâfeti'l-Aliyye Sahn Medreseleri Fıkıh Müderrislerinden Seydişehirli Hasan Fehmi * Darü'l-Hilâfeti'l-Aliyye İbtidâ-i Dâhil Medreseleri Mantık Müderrisi Manisalı Mustafa * Fatih Dersiamlarından Âsitâneli Hafız Abdullah * Dersiamdan Sinoplu Mehmed Emin Efendi Mustafa Sabri Efendi'nin Dâmat Ferid kabinesinde şeyhülislâm olarak görev alması üzerine boşalan başkanlığa İskilipli Mehmed Âtıf seçilmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
|