Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
molodi, savaşı

Molodi Savaşı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Molodi Savaşı

Molodi Savaşı Hakkında - Molodi Savaşı Tarihi - Molodi Savaşı Kısa Özet - Molodi Savaşı Konu Anlatım

Tarih 30 Temmuz 1572 - 3 Ağustos 1572

Bölge Moskova yakınları

Sonuç Kesin Rus galibiyeti

Osmanlılar ve Kırım Hanlığı kuzeye doğru genişlemekten vazgeçmek zorunda kaldı

Taraflar

Osmanlı Devleti

Kırım Hanlığı Rusya Çarlığı

Kumandanlar

I Devlet Giray Mikhail Vorotynsky

Voyevoda Odoevsky

Güçler

120000 (Osmanlı desteğiyle beraber) 60000

Kayıplar

Yaklaşık 100000 Bilinmiyor

Molodi Savaşı (Rusça: Молодинская битва), 1572 yılının Temmuz-Ağustos aylarında olmuştur Bu savaş, Korkunç İvan'ın en önemli savaşlarından biridir Kendi ordusundan iki büyük bir orduyu yenmiştir Korkunç İvan, Moskova Şehri yakınlarında Osmanlı destekli, Kırım Hanı I Devlet Giray Han'a karşı savaşmıştır

Rusya Çarlığı'nın Livonya Savaşı'nı yapmasını fırsat bilen Devlet Giray, 1 yıllık aranın ardından Moskova'ya tekrar saldırya geçti Osmanlı tarafından topçu ve yeniçeri birlikleriyle desteklenince, 3 tane keşif kolu yolladı Sonra da (26 Temmuzda) Oka Nehri'nin karşı kıyısına geçti Ama nehrin öte tarafında Rus Ordusunun yerleştiğini bilmiyordu (bu sıralarda Rusya, Livonya Savaşı'nda geçici ateşkes imzalamıştı)

Rus Ordusu 60000 asker civarı bir büyüklüğe sahipti Başkumandaları Prens Mikhail Vorotynsky idi Ordunun sol kanadını Prens Repnin, sağ kanadını Prens Odoevsky almıştı

30 Temmuzda karşı karşıya gelen ordular, savaşın çoğunda kılıç savaşı yapıldı Tatarların okçuluk yetenekleri dolayısıyla kullanılamamış oldu Ağustosa gelindiğinde, Ruslar topçu birliklerini ateşledi; ve Devlet Giray 20000 Tatar süvarisiyle kaçmak zorunda kaldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com