Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eyaleti, hersek

Hersek Eyaleti

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hersek Eyaleti

Hersek Eyaleti Tarihi - Osmanlı Eyaletleri - Osmanlı Döneminde Hersek Eyaleti

Merkezi: Mostar

Dili Osmanlı Türkçesi, Boşnakça, Hırvatça, Sırpça

Dini Müslümanlık

Siyasal statü Eyalet (Beylerbeylik)

Yönetici Unvanı Vezir

Tarih

- Kuruluş tarihi 14 Ocak, 1833

- Yıkılış tarihi Mart, 1851

Para Birimi Akçe, Kuruş, Lira, Sultani

Hersek Eyaleti 1833 yılında kurulmuş Osmanlı Devleti eyaletidir Merkezi Mostar'dır

Tarihi

Hersek, 1580 yılına kadar Rumeli Eyaleti'ne bağlı bir sancak olmuştur 1580 yılında Hersek, aynı yıl kurulan Bosna Eyaleti'ne bağlı bir sancak olmuştur Ali Paşa Rizvanbegoviç isimli komutana büyük bir askerî başarısından dolayı padişah tarafından vezir unvanı verilmiş ve hangi bölgeyi yönetmek istediği sorulmuştur Ali Paşa Rizvanbegoviç sadece Hersek'i yönetmek istemiştir Bu istek üzerine Ali Paşa Rizvanbegoviç'e 1833 yılında Hersek'in yönetimi verilerek burada Hersek Eyaleti kurulmuştur 1851 yılında Ali Paşa Rizvanbegoviç ölünce Hersek Eyaleti kaldırılmış ve yeniden Bosna Eyaleti'ne bağlanmıştır

İdari Bölümleri

Hersek Eyaleti şu illerden oluşur: Akova, Taşlıca, Kolaşin, Şarancı, Drobnjak, Čajniče, Nevesinje, Nikşiç, Ljubinje-Trebinje, Stolac, Poçitel, Blagay, Mostar, Duvno

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com