Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
avusturya, nedenleri, osmanlı, savaşları, sonuçları

Osmanlı - Avusturya Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 3

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı - Avusturya Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 3

Osmanlı Avusturya Savaşları - Osmanlı Avusturya Savaş Nedeni - Osmanlı Avusturya Savaşları Sonuçları

(1593 - 1664)

1593 - 1606 Osmanlı - Avusturya Savaşları

-Sınır problemlerinden dolayı Avusturyaya savaş ilan eden III Mehmet Avusturya ordusunu Haçova Meydan Muharebesinde (1596 ) bozguna uğrattı

-Avusturya ile 1606 Zitvatorok Ant imzalandı Buna göre:

- Eğri, Kanije ve Estergon Kaleleri alındı

-Avusturya imparatoru Osmanlı padişahına denk sayılacak

NOT: Bu antlaşma ile Osmanlı Devletinin Avusturya üzerindeki siyasî üstünlüğü sona erdi

1662-1664 Osmanlı- Avusturya Savaşları

-Fazıl Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Uyvar Kalesini fethetti

-Avusturya ile 1664 Vasvar Ant imzalandı Buna göre;

-Uyvar ve Neograd Kaleleri Osmanlıda kalacak

-Erdel Osmanlıya bağlı kalacak

NOT: Bun anlaşma Osmanlı Devletinin duraklama devrinde Avusturya karşısında yeni topraklar ve tazminat aldığı son anlaşmadır

II VİYANA KUŞATMASI-1683

-Avusturyanın yönetimi altındaki Protestan Macarlara baskı yapması ve onların yardım istemesi üzerine Merzifonlu Kara Mustafa Paşa sefere çıkarak Viyanayı kuşattı

-Merzifonlunun tecrübeli komutanların tavsiyelerini dinlememesi, Kırım Hanı Murat Girayın ihaneti ve Leh ordusunun yardıma gelmesi sonucu Osmanlı ordusu ağır bir yenilgiye uğradı

-Avrupa'da kutsal ittifak oluştu 16 yıl süren savaşlar sonucunda Osmanlı Devleti bu devletlerle 1699 Karlofça Antlaşması'nı imzaladı Buna göre:

-Osmanlı Devleti ilk defa geniş çapta bir toprak kaybına uğradı

-Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki üstünlüğü sona erdi Üstünlük Avusturya'ya geçti

NOT: Rusya ile 1700 yılında İstanbul Ant imzalandı Bu anlaşma ile Ruslar İstanbul'da sürekli elçi bulundurabileceklerdir

-Bu anlaşmalarla Osmanlı Devleti'nin duraklama dönemi sona ermişi gerileme dönemi başlamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com