Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
iran, nedenleri, osmanlı, savaşları, sonuçları

Osmanlı - İran Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 3

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı - İran Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 3

Osmanlı İran Savaşları - Osmanlı İran Savaşı Nedeni - Osmanlı İran Savaşı Konu Anlatım

(1577 - 1639)

1577 - 1590 Savaşları

-Sınırlardaki karışıklıklar yüzünden yeniden başlayan savaşlar uzun süre devam etmiş, Osmanlının galibiyeti ile sonuçlanmıştır

-1590 Ferhat Paşa (İstanbul) Antlaşmasına göre Nahçıvan, Azerbaycan ve çevresi Osmanlıya bırakılmış, sınırlar Hazar Denizine kadar ulaşmıştır

Not : Osmanlının doğuda en geniş sınırlara ulaştığı antlaşmadır

1603 - 1611 Savaşları

-Osmanlı Devletinin Avusturya ile savaş halinde olması, aynı zamanda Celali isyanlarıyla uğraşmasından faydalanmak isteyen İran kaybettiği toprakları geri alabilmek düşüncesiyle Osmanlı ülkesine saldırmış ve başarılar kazanmıştır

-1611 Nasuh Paşa Antlaşmasına göre Ferhat Paşa Antlaşmasıyla alınan yerler geri verilmiş, eski sınırlara dönülmüştür

-Ayrıca İran yılda iki yüz deve yükü ipek vergi vermeyi kabul etmiştir

1617 - 1618 Savaşları

-İranın Nasuh Paşada vaat ettiği vergiyi ödememesi üzerine yapılan savaşlar sonucunda 1618 Serav Antlaşması imzalanmıştır

-Buna göre Nasuh Paşanın şartları tekrar edilmiş, yani İran vergiyi ödemeyi tekrar kabul etmiştir

1623 - 1639 Savaşları

-İran, Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu karışık durumdan faydalanarak Revanı Bağdatı ele geçirmiş ve buranın ileri gelenlerinin işkence ile öldürmüştür

-IV Murat içte asayişi sağladıktan sonra 1635 Revan, 1638 Bağdat seferleriyle bu bölgeleri ele geçirmiştir

-1639 Kasr-ı Şirin Antlaşmasına göre, Bağdat Osmanlılarda kalacak, Revan ve Azerbaycan İrana bırakılacak, Zağros Dağları sınır kabul edilecektir

Not : Bugünkü Türk-İran sınırları çizilmiş ve uzun süren bir barış dönemi başlamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com