Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
meydan, mohaç, muharebesi

Mohaç Meydan Muharebesi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mohaç Meydan Muharebesi

Mohaç Seferi - Mohaç Meydan Muharebesi Kim Zamanında Yapılmıştır - Mohaç Meydan Muharebesi Kimlerle YapılmıştırŞarklend’in git gide güçlenmesinden sonra Kanuni, fransuva ısrarıyla 3 seferini mohaça yapmaya karar verdi

Mohaç meydan muharebesi öncesinde akıncı komutanlarından Bali Bey’in yakalamış olduğu Macar eserinden öğrenilen bilgiye göre, Macar ordusunun mohaç ovasında bulunduğu kesinlik kazandı Yapılmış olan keşiflere göre; düşman ordusunun mohaç ovasında bulunduğu ve savaş için tedbirler alındığı belirlendi

Osmanlı kuvvetleri de düşmana hissettirmeden yürüyüş kollarından açılıp savaş düzeni aldı Layoş’un yardımcısı tomori ile İbrahim Paşa çarpıştı fakat yenildi Tomori öldü Geriden gelen birlikler ve sonrasında bütün ordu Hilal taktiğini uyguladı Macarlar köşeye sıkıştılar

Macar ordusu sağ tarafından ağaçların arkasında saklanan Bali ve Hüsrev beylerin akıncı tümenlerinin geriden Macar ordusunun çekilme yolunu kapadığı anlaşıldı Macar ordusu kendisini Osmanlı askerlerinin arasında buldu

Bu durumdan kurtulabilmek için Macar ordusundan ayakta kalanlar kendilerini tuna nehrine atmaya çalıştılar O esnada Osmanlı ordusu iki taraftan ve cepheden, geriden ateş desteğiyle taarruza geçti Savaş sonrasında düşman ordusundan 25 bin den fazla insan öldü 20 Bine yakın Macar esir alındı

Kral layoş savaşı kaybettiğini görmüş, budin istikametine kaçmaya başladı Çele suyuna geldiği zaman arkasında az kişinin olduğunu gördü

Bu savaş dünyanın en kısa süren meydan savaşlarından birisi olarak görülürOsmanlı ordusu yürüyüşüne devam edip 13 eylül 1526 günü, budine girdiler Kanuni istanbul’a Macaristan fatihi olarak döndü

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com