Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fatih, hizmetleri, ilme, mehmedin, sultan

Fatih Sultan Mehmedin İlme Hizmetleri

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fatih Sultan Mehmedin İlme Hizmetleri

Fatih Sultan Mehmed’in İlme Hizmetleri - Osmanlı Tarihi

Fatih Sultan Mehmed, fetihten sonra devlet merkezi yaptığı İstanbul’u çağırdığı âlimler ile de büyük bir ilim merkezi haline getirmiştir

Fatih Hazretleri ilim tahsil edenlere umduklarından fazla ihsanlarda bulunurdu Bazı geceler uykusunu terkedip tebdil-i kıyafetle bizzat medreseleri dolaşıp talebeleri teşvik ederdi

Sarayın Enderun’unda yetişenleri ve maliyetini teşvik için Bâbüssaade’ye “Vele-ni’me dâru’l-ulûm” levhasını astırmıştır ki, “İlimlerin öğrenildiği ev ne güzel evdir” demektir Davet ettiği Ali Kuşcu’ya, Tebriz’den Anadolu’ya gelirken konakladığı her yer için bin akçe ihsan etmiştir

Fatih Hazretleri, âlimlerin önde gelenlerini dairesine toplayarak ilim ve irfan meclisleri tertip ederdi Vezirlerden en alt kademedeki memurlara kadar her vazifelinin tahsiline çok ehemmiyet verirdi Her nevi ilim tahsilinde ehliyet ve liyakatini isbat edenlere tuğrasıyla süslü bir şehadetname verirdi Onca meşguliyeti arasında, bazı âlimlere bizzat kendi eliyle teşvik edici mektuplar yazar, onları saraya davet ederdi Böylece din ve devlete hakikaten pek büyük hizmetler etmiştir

Fazilet Takvimi 2012

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com